Tedy Mileva

20 ное 20202 мин.

„ДЕВОЙКО, МАРИ, ХУБАВА” – календар 2021

Актуализирано: 1 юли 2021

Един календар, посветен на красотата и духовната сила на българката


Снага й – тънка топола,

лицето – бяла месечина.

Очи й – черни череши,

веждите – вити гайтани.

Страните й – червени ябълки,

устата – сладка малина.

Като се засмее, слънце изгрява,

като заплаче, бисери рони...“

„ДЕВОЙКО, МАРИ, ХУБАВА” е календар с български автентични народни носии, съхранявани в музеи на територията на България. В този календар ще видите „оживели“ народни носии от различни региони на страната. Ще се докоснете до красотата и великолепието на автентичния български женски костюм от фондовете на Етнографско-археологически музей – Елхово, Регионален исторически музей – Ямбол, Исторически музей – БАТАК, „Кьорпеевата къща“, или експозиция „Котленски градски бит“, Регионален исторически музей – Пазарджик. Тази година, отново в календара влизат и автентични народни носии от частни колекции.


 
"Държейки този календар в ръцете си, вие държите вашето минало и в същото време всичко онова, което трябва да се запази в бъдещето. Нашите корени. Януари е празнична девойка елховска. Февруари е невеста гиздава Кариотка. Март посреща ви с ямболска хубавица от село Зорница. А април е цветна лазарка. Май е слънчев празник. Юни е изпълнен с багри, старини, ценности. Юли е слънце, озарило усмивката на най-красивата невеста в селото. Август идва чак от Каракьой. Септември е смирена девойка, очакваща есента. А октомври е горда българка от Болярци. Ноември пък - от Мирянци. И така дойде декември. Той ще ви разкаже за Батак. Всеки месец ще ви докосне до различен бит, различна култура, различни разбирания за живота и красотата му. Разликите, заради които нашата България е райско кътче. Наша нелека задача бе да извадим всички тези пъстри народни носии от фондовете на музеите в цяла България, а ваша, също нелека задача, е да показвате тези фотографии, събрани в луксозно издание, на вашите внуци, а те на техните. И така, нишката българска никога да не спира да се усуква!"
 
/Анелия Крумова - участник в първото издание на календарите с народни носии, още като 16 годишна/

ФОНДАЦИЯ „ЖИВИТЕ БЪЛГАРСКИТЕ КОРЕНИ” поднася благодарности на всички консултанти, приятели и съпричастни на инициативата, които с информация, съвети и помощ, съдействаха за реализацията на проекта: нашите домакини и приятели от с. Ковачевица – общ. Гърмен; с. Ичера – общ. Сливен; гр. Разлог; манастир „Света Троица“ с. Устрем.

Специални благодарности на Светла Бонкова от гр. Разлог.

Официални благодарности на:

Главен консултант Ангел Янков – Директор РЕМ – Пловдив

Христо Христов – Директор на ЕАМ – Елхово

Добринка Костова – гл. уредник ЕАМ – Елхово

Динка Ангелова – етнолог РИМ – Ямбол

Борис Хаджийски – Директор на РИМ – Пазарджик

Мария Йорданова – уредник отдел ”Етнография” РИМ Пазарджик

Стефан Иванов – уредник ИМ – Котел

Христина Манова – Директор на Исторически музей – Разлог

С ПОКУПКАТА НА ТОЗИ КАЛЕНДАР:

  • Вие подкрепяте дейността на музеите в България, тъй като част от календарите се подаряват от нас за реализация в полза на музеите, с които сме работили по тях;

  • Подкрепяте и дейността на "Българските корени" по отразяване и популяризиране на значими български фолклорни събития и участия през идната година.

Специални благодарности на чаровните девойки, които със сърце и отдаденост към българското се включиха в тези снимки: Йоана Джелебова, Михаела Бакалова, Мария Иванова, Ивайла Вълева, Анна Янчева, Илияна Джонджорова, Памела Пейчева, Катерина Анастасова, Ива Топалова, Елица Парапунова, Борислава Кутларска, Алексия Василева, Десислава Йорданова, Лиляна Ублева.

#Bulgarian Roots #Българските корени #календар2021 #Девойко, мари, хубава #Българскитекорени #Носия #Девойко #Календари #календар2020 #фондация


    4660
    2