Партньори

Регионален етнографски музей – Пловдив.

Това е вторият по големина у нас специализиран музей от такъв тип, утвърдена научно-образователна институция и притегателен център за културен туризъм. Основан е през 1917 г., а от 1938 г. се помещава в Куюмджиевата къща – паметник на културата от национално значение.

Музеят е пазител на над 40 000 културни ценности, свързани с традицията на населението в Пловдив и България.  Сред колекциите му се открояват тези от медни съдове, керамика, старинни оръжия, овчарска дърворезба, накити и църковна утвар, шити и плетени дантели, костюми от цялата българска етническа територия, музикални инструменти, градски интериор.

Музеят е постоянна институция с идеална цел, която издирва, събира, съхранява, документира и популяризира движими културни ценности и ги експонира с изследователски, образователни и популяризаторски цели. Регионален етнографски музей – Пловдив осъществява координационна, квалификационна и експертно-консултантска дейност за всички музеи и сбирки от културни ценности с етнографски характер на територията на Пловдив и региона. Оказва методическа помощ на общинските и частни музеи. Музеят е съорганизатор и домакин на станали вече традиционни фестивали (фолклорен, на камерната музика, класическа китара), концерти, биеналета, ревюта, театрални постановки, представяния на книги, спектакли. Предлага и допълнителни атракции за туристите като демонстрации на традиционни занаяти.

Създаден да радва хората, Регионален етнографски музей - Пловдив е винаги отворен за любознателни и търсещи люде.

„Българските корени“ са членове на Клуб „Приятели на РЕМ – Пловдив”.

Етнографско-археологически музей Елхово.

Етнографско-археологически музей – Елхово е № 100 в ,,Национално движение ,,100 Национални туристически обекти на България”.
Разположен е в две самостоятелни сгради, в които са разгърнати етнографската и археологическата експозиции.
Във етнографския музеен фонд се съхраняват над 23 000 експоната, разпределени в колекции:,,Земеделие и животновъдство”, ,,Жилище и жилищна уредба” , ,,Транспорт, лов и риболов”, ,,Облекло и накити”, ,,Тъкани и шевици”, ,,Традиционни занаяти”, ,,Художествено народно творчество”. В основния му фонд “Археология” се съхраняват над 1 000 движими културни ценности.
Музеят е носител на орден “Кирил и Методий” – I степен и на отличието “Герб на Елхово” – златен.

Сдружение „Хайдути”

Дружеството е основано през 2014 година. Преди основаването на сдружението някои членове са участвали в други патриотични клубове,и с опита, който са натрупали, в тях е възникнала желанието да направят нещо по-автентично, по-близко до епохата, която пресъздават. В тази епоха – 17-19 век, важно място заема народния закрилник и герой – хайдутина. Основавайки се на писмени исторически източници, фолклорни песни и фотографии, нашите приятели от сдружението пресъздават възможно най-точно въоръжението и облеклото на хайдутите. За да достигнат максимална автентичност по отношение на носиите и оръжието, те ги реконструират и връщат към живот. Търсят, намират и възстановяват стари оръжия, дрехи, информация и документи, които да покажат истината на тези, които искат да достигнат до нея. А с откритите уроци в училищата запознават подрастващите с позабравената и не написана история и събуждат интерес към българските корени на всяко едно дете. В програмата на сдружението влиза възстановяване и откриване на паметници на българи, останали в историята и в народния епос, както и възстановки на събития от българския героичен епос.


Повече за хайдутите от Сдружението можете да прочетете в нашия материал.

Линк към Фейсбук страницата на сдружение "Хайдути"