Сдружение "Хайдути" - поглед отвътре


Първият български хайдушки календар нямаше да бъде факт без съдействието на сдружение „Хайдути“ – една дружина от истински българи, които обичат и уважават своите корени и се борят да възстановяват, опазят и разпространят българщината във всичките ѝ форми. Можете да научите повече за тях и тяхната кауза от следващата анкета.

Анкета:

  1. Кога е основано сдружение „Хайдути“? Как възникна идеята за сдружението

Дружеството е основано преди 3 години. Преди основаването на сдружението някои членове са участвали в други патриотични клубове, с опита, който натрупахме, в нас възникна желанието да направим нещо по-автентично, по-близко до епохата, която пресъздаваме. В тази епоха – 17-19 век, важно място заема народния закрилник и герой – хайдутина. Идеята ни беше да се доближим максимално до истината, затова сме се концентрирали в такъв период от време.

  1. Колко човека има в сдружението?

Около 25 човека, което е колкото две чети.

  1. Защо Хайдути е името на сдружението?

Защото на времето четите са се сформирали от хайдути от цялата страна и с това име ние избягваме регионалната зависимост и местен патриотизъм. Действително, нашата дружина е от цялата страна.

  1. Какви са дейностите на сдружението?

Събиране, съхранение и разпространение на българските традиции, бит, култура и свързаните с тях облекла и оръжия, касаещи в частност хайдутите. Основно място в дейността ни е залегнала идеята да се запознае младото поколение с истинския образ на българския борец за свобода от онова време. Посещеваме училища, където изнасяме открити уроци по родолюбие. Организираме и участваме във възстановки, свързани с епохата, която пресъздаваме. Взехме участие във филма „Войвода“ и консултирахме екипа по отношение на облеклата и оръжията. Тази година организирахме и проведохме първия български събор „Хайдут Генчо“ гр. Хисаря, като идеята е, чрез него, да се популяризират българските народни традиции. Имаме за цел изграждането на паметник в чест на този хайдутин.

  1. Какво ви предстои като дейности?

По покана на „Българските корени“ участвахме в създаването на календар „Хайдути“ за 2017г. Идеята беше да се покажат българските автентични облекла и оръжия за периода 17 – 19 век, свързани с хайдутството. Част от средствата, събрани от продажбата на календара, отиват в касата на сдружението и ще бъдат използвани за реализирането на заложените дейности.

Ще продължим да изнасяме открити уроци по училищата и ще участваме в мероприятия и възстановки на сродни организации и клубове.

  1. Какви хора членуват в движението?

В движението членуват различни хора, с различни професии, но ни свързва идеята.

  1. Как може човек да се присъедини към сдружението?

Всеки един желаещ трябва да подаде молба за членство с препоръките на двама поръчители, членове на сдружението. Контакт може да се осъществи чрез фейсбук страницата ни - Сдружение „Хайдути“

  1. Има ли полова дискриминация в сдружението?

Няма някакъв вид дискриминация в сдружението, но сме стриктни по отношение на облеклото на жените. За нас е недопустимо жените да бъдат облечени с мъжки дрехи.

  1. Какви оръжия съхранявате в сдружението? Как ги поддържате?

Част от оръжията са наследствени, подарени от съмишленици, а други сме закупили и възстановили. Оръжията са характерни за Балканите и периода, който пресъздаваме. За тяхната поддръжка разчитаме на майстори занятчии.

коментари:

Николай Овчаров: Братя, нямам коментар, само с вази съм, но не се сдържах да го напиша. Ако мога да помогна с каквото мога? Няма да се спотая.

Разгледай галерията със снимки!

#Хайдути #Носия #Календари

157 views