top of page

Празничен женски костюм "пресколник" от с. Зорница, Ямболски регион, началото на 20 век


модел: Памела Пейчева

Носията е от фонда на Регионален исторически музей – Ямбол.


Традиционната женска носия от с. Зорница е една от най-красивите в региона. Състои се от риза, сукман, престилка, пояс, колан, връхна дреха /аба/ и кърпа за глава.

Ризата е памучна, кенарена. Украсена е с разноцветно везмо и дантела, пришита в края на ръкавите.

Сукманът е представител на везаните сукмани и е известен като пресколник. Изработен е от черен вълнен, лито тъкан плат. В долната част на сукмана, на височина на коленете, с разноцветни памучни и копринени конци е извезана широка около 20 см ивица, изпълнена с геометрични и растителни орнаменти. За по-наситен цвят, междините при везмото са изпълнени с апликирани малки квадратни парченца червено сукно. Композицията е допълнена с широка около 40 см отвесна ивица от стилизирани растителни мотиви. Сукманът е удължен с двойно парче платно, извезано с разноцветни геометрични фигури, които са различни на двете ленти.


Върху сукмана е завит вълнен пояс с втъкани релефни разноцветни ивици –вадена техника. Пъстър вълнен колан със сребърни пафти с листовидна форма доукрасява представения традиционен костюм.

Престилката е вълнена, едноплата, червена. При тъкането са оформени две полета, горното е едноцветно, червено, а долното –разноцветно, изпълнено с геометрични фигури /ромбове/, разположени хоризонтално и дребни стилизирани растителни орнаменти.

Костюмът е допълнен с връхна дреха – аба, дълга до везаната украса на сукмана, силно разклинена встрани. Изработена е от черен, домашно тъкан дебел вълнен плат и е украсена с черен гайтан, орнаменти от червено сукно, разноцветни конци и сърмени ширити.

Върху косите е заметната бяла памучна забрадка, прегъната по диагонал, със свободно пуснати краища.

Празничният костюм е допълнен от сребърни накити /прочелник, наниз с монети, кабари, гривнa.















Последни публикации

Виж всички
bottom of page