top of page

„БЕЛА СЪМ БЕЛА, ЮНАЧЕ” календар 2020

Един календар, посветен на Родопа планина и нейните невероятни люде



“Родопската песен първо е изплакана, а после е изпеяна!” Георги Чилингиров

Всеки нашенец или чужденец, който попадне за първи път в Родопите, остава очарован от величествената планинска красота, от многобройните природни и исторически забележителности, от старите къщи, покрити с каменни плочи... Но не по-малко той е възхитен от родопчаните – хора, закърмени с любов към планината, съхранили богатата си душевност, запазили отколешни традиции. Като прибавим лиричната родопска песен и нейния неизменен музикален съпровод – каба гайдата, традиционната кухня и прословутото родопско гостоприемство, то става ясно защо човек остава завинаги запленен от планината и нейните обитатели. Нашите първи народоведи отбелязват, че най-архаичната етнографска група в българските земи са рупците, населяващи и Родопите. В миналото нито чуждото господство, нито наложените верски различия са могли да унищожат българщината и свободолюбивия дух на родопчанина. Типичен пример за това е традиционното облекло, което надживява превратностите на времето и запазва своите етнически характеристики до късно. Мъжката носия е чернодрешна, а женската – саяна или сукманена. В Средните Родопи при българомохамеданките битува по-старинната сая, докато християнките носят появилия се към края на ХVІІІ век сукман (вълненик). Неговата едноцветност се разчупва от пъстрата карирана престилка, събрала в себе си цветовете на слънцето, небесната дъга, земята и планината.

Разбира се, в този обширен планински лабиринт – от най-източните до най-западните краища на планината, веднага може да се видят богатството и многообразието на родопския костюм, породени от различни локални или регионални специфики, религия, климатични условия, надморска височина и т.н. Но всички тези инварианти са преди всичко свидетелство за творческите способности на безименните родопски моми и невести, които сътворяват с двете си ръце красотата на родопския костюм.

Доц. д-р Ангел Янков, етнолог, директор на РЕМ – Пловдив

„БЕЛА СЪМ БЕЛА, ЮНАЧЕ” представлява календар с български автентични народни носии от региона на Родопите. Забележителните експонати, съхранявани в музеите от района, изпълват всеки месец с пъстротата и великолепието на родопския костюм.

С ПОКУПКАТА НА ТОЗИ КАЛЕНДАР:

  • Вие подкрепяте дейността на музеите в България, тъй като част от календарите се подаряват от нас за реализация в полза на музеите, с които сме работили по тях;

  • Участвате в благотворителната инициатива на "Българските корени" и Фондация "Димитър Талев", за закупуване на родната къща на големия български писател Димитър Талев в гр.Прилеп и превръщането й в български музей. Част от сумата от всеки закупен календар даряваме на Фондацията за тази цел.

  • Подкрепяте и дейността на "Българските корени" по отразяване и популяризиране на значими български фолклорни събития и участия през идната година.

  • Ще подкрепите младите талантливи музиканти, чието изпълнение ще можете да видите с QR кода на гърба на календара.

В търсене на най-типичното в Родопите, работата ни отведе до различни краища на обширния район и ни срещна със сърцати колекционери и музейни работници от музеите в Смолян, Кърджали, Ардино, Велинград, Златоград и разбира се нашите приятели от Етнографски музей в Пловдив. Работата с такива хора е истинско удоволствие и вдъхновение. А допирът до уникалните красоти на тъканите и везаните шевици, сътворени от ръката на българката ни накараха с приклонение да се замислим за отминалото, но незабравено време на вековете.

Екипът на „Българските корени“ поднася благодарности на всички консултанти, приятели и съпричастни на инициативата, които с информация, съвети и помощ съдействаха за реализацията на проекта:

Доц. д-р Ангел Янков, етнолог, директор на РЕМ – Пловдив

Грозделина Георгиева-Саватинова – уредник в РЕМ – Пловдив

Ваня Йорданова – завеждащ отдел Етнография РИМ Смолян Таня Марева – бивш директор РИМ Смолян Танер Чобанов – директор Общински музей – Ардино Георги Куманов – гл.уредник ИМ Велинград Соня Костадинова – гл.уредник отдел "Етнография", РИМ Кърджали Здравка Чолакова – Златоград

Благодарим от сърце на младите красиви момичета, които оживиха с красотата си носиите: Даниела Кривулева, Живка Тодорова, Христина Попова, Ани Коцева, Вяра Михайлова, Галатея Хаджиева, Анелия Крумова, Теодора Трендафилова, Цветелина Желязкова, Елена Илиева, Гергана Ангелова, Йоана Венциславова, Величка Илчева. Благодарим и на чаровния момък на корицата Борислав Тонев.

#Bulgarian Roots #Българските корени #календар2020 #Фондация „Димитър Талев“






286 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page