Българските корени на рекламна агенция Богара – нашият творчески проект

 

   Българските корени е рожба на любовта ни към българщината. Именно тази любов вдъхна живот на проекта през 2015 г.

В основата му беше желанието на нашата агенция да разпространи красотата на българската народна носия. Да покани тази красота във всеки дом. Да я покаже на всеки домакин. И българин. Да напомни за магията й – за нейната пъстрота, за нейната хубост. Да докосне всеки един от вас.

И това наше желание ни подтикна да създадем първия календар...

А той, от друга страна, постави началото на един голям проект. Идеята се разви. Разшири се и заживя свой собствен живот. Живот, посветен на издирването и отразяването на теми с етнографска, социокултурна и историческа насоченост.

 

Създаде се екип, който започна да пътува из България. Да се докосва до културата и традициите, запазили се през вековете. И да ги запечатва. Този екип започна да създава видеа. Сега той улавя българското във всяко негово проявление чрез снимки. Среща се с хора, поддържащи жив огъня на българщината. И ви прави част от всичко това.

 

А междувременно календарите започнаха да се множат. Идеите – вдъхновяващи и предизвикателни – да намират своята реализация в тях. Такъв е примерът за календара Наследници, създаден със съдействието на Прабългарската школа за оцеляване Бага-тур. Този проект отразява силата и мощта на българския дух. Той разказва за едни отминали далечни времена, в които смелостта е текла във вените на нашите пра-родители. И бойният им дух ги е съхранил през вековете.

 

Неусетно започнаха да се зараждат проекти един след друг. Кой от кой по-впечатляващи. Пресъздаващи миналото – каквото е било. Истинни. Те разказват за бита и традициите на нашите деди. За всичко онова, което е успяло да достигне до наши дни през вековете. И да остави своя отпечатък върху нас, белязвайки ни завинаги като българи.

 

„Но защо точно календари?“ – може би се питате...

Защото те могат да бъдат разпространявани. Могат да прекосяват разстояния, да влизат от дом в дом, да достигат до повече хора. До всеки един от вас. Но имат и силата да зареждат с енергия сърцата, отворени за българщината.

Не си мислете обаче, че нашата единствена цел е да предизвикаме носталгия по едни отминали времена. Не е само това! Ние искаме нещо повече – да ви накараме да погледнете към настоящето. Да отворите очи. Да се огледате. И да видите какво се случва днес. Да видите остатъка от това славно минало, жив и днес. Защото Българските корени отрезвяват. Те дават надежда и изпълват сърцето на всеки истински българин с гордост.

Но има и още нещо. Ние искаме да напомним, че ако в 21-ви век не можем да „положим себе си“ в дан към Родината, както са го правили нашите деди, то със сигурност можем да им отдадем почит и с делата и мислите си да бъдем достойни за това, което те са сторили в името на българщината.

А нашето най-съкровено желание е да съхраним искриците от непреходната българска история. От битa и културата. Автентични и истинни. Каквито са били в миналото. Затова ги проучваме, осмисляме и пресъздаваме. За да можете вие да се докоснете до тях и да станете част от величието на славното ни минало.

Така например Български хайдушки календар беше плод не само на желанието ни да пресъздадем българското, но и на изследванията, които направихме. Преди създаването му успяхме да навлезем дълбоко в света на българите от 18-и – 19-и век, да се докоснем до характерното им облекло, да огледаме накитите, да се запознаем с оръжията. Да се потопим в тази атмосфера и да я пресъздадем изцяло. Но не бяхме сами. Членовете на сдружение Хайдути бяха неотменно до нас. Те са посветили живота си на изучаване на този период. И резултатите говорят сами за себе си.

Още по-интересно е създаването на календара Аз Буки. За него се запознахме подробно с проучванията на проф. Йончев. Според него в основата на глаголицата е фигурата модул – „графичен символ на Вселената и планетата Земя“. Глаголицата пресъздава сътворението на света (образуван от въздух, вода, огън, земя). А според Битие светът е създаден за 6 дни.

Следвайки логиката на Сътворението и на Константин Кирил Философ – ние реализирахме продукт, който отразява най-красивите символи от двете български азбуки. Така ние – екипът на Българските корени – припомняме само, че Константин Философ е съумял да прозре и обедини в едно цяло свещения смисъл, вътрешно присъщата енергетика и графичната символика на глаголическата азбука. Факт, че се е справил, е и обстоятелството, че и до днес тя се смята за азбука на божественото слово и свещенослужението на говоримия български език.

Всеки един знак от този календар е ръчно изписан. Буквално изрисуван, за да можете да се докоснете до магията на буквите. А ръката, която майсторски пресъздава всяка буква, изписана на календара, е на младата, но изключително талантлива художничка Силвия Дойкова. И смело можем да кажем, че силата на духа и таланта на това българско момиче са „вписани“ във всяка буква, както сами можете да се убедите.

Всеки наш продукт отразява мечтата ни българската история да излезе от тъмната пещера на забравата. Да се прояви и да покаже на всички българи своята значимост в европейски и световен план.

Бъдете с нас, приятели, подкрепете ни по този трънлив път и нека България пребъде!