top of page

Календари с народни носии 2024

cover.jpg

2024

"Девойко, мари, хубава" 2024

Един календар, посветен на красотата и духовната сила на българката

С голяма радост споделяме новият 14-листов, голям, стенен календар „Девойко, мари хубава“на фондация „Българските корени“. В страниците му за 2024 година ще видите красиви традиционни женски носии, облечени от не по-малко красиви български момичета. Тази година имаме и две мъжки носии. Кадрите в този календар са едногодишен труд на екипа ни и хиляди километри из България. Търсено е лицето, подходящо за всеки костюм, мястото за автентичното пресъздаване на времето. Но най-вече точното окомплектоване на носиите, така както са били носени от нашите предци. Екипът от специалисти, с които се съгласуват показаните тук носии, става все по-голям и по-сериозен. А работата така и по-сложна. Стремежът на целия екип зад проекта "Девойко, мари хубава" е да покажем максимално точно и по най-добрия начин българския народен костюм. А също и фотографиите, и публикациите с тях да носят познание, и уважение към българското културно наследство - народните носии на предците ни.

Доц. д-р Ангел Янков, етнолог, директор на РЕМ – Пловдив:
Скъпи читатели, 
Почитатели на родното, на традиционното, на красивото, 
И тази година фондация „Живите български корени“ доставя неизмерима радост за сетивата ни с този чудесен календар, посветен на традиционния български костюм.
Носията e не само свидетел за епохата, в която е битувала, но тя „говори“ много и за хората, които са я сътворили, които са я носили. Освен ежедневното си предназначение българското традиционно облекло e мерило за културния уровен на обществото, което се усеща и разпознава в коя да е носия, без значение от нейната териториална принадлежност. Всяка една дреха от недалечното минало отразява усета за красота, цветова хармония и симетрия, а от друга страна, разкрива и познаването в детайли на природните дадености. За богатството и културното многообразие на костюма, освен принадлежността към конкретен етнос или етнографска група, определяща роля са имали пола, възрастта, семейното положение, поминъка, вярата, традициите. 
Някогашните носии, отделни техни елементи, а също и украсата им, са наситени със символика – те могат да предпазват или да допринесат за плодородието по нивята, приплода по добитъка и благополучието на семейството. Не случайно дрехите са наричани втора кожа на човека и са смятани за негов двойник. Затова функцията им е не само да защитават тялото от студа, а имат и скрит магически смисъл. Всяка носия разказва своята история…

 

ЧАСТНИ КОЛЕКЦИИ. В България има една категория хора, които са трудни за разбиране. Те отделят свободно време и средства, за да издирват и събират безценни български носии. Тези хора не са етнолози, но имат знания за носиите и българския фолклор, на които биха завидели много музейни работници. В календара „Девойко, мари хубава“ за 2024 г. показваме костюми от колекциите на такива петима български колекционери. Чрез нашите фотографии се надяваме да ви потопим в съхранения от тях свят на българите отпреди повече от 100 години. Свят, богат на хармония на шарки, изобилстващ на стилизации на цветя и птици, носещ кодирани знания за света около нас, за любовта и почитта към земята и рода. Цялата тази красота събужда у нас чувство на гордост от предците ни, които въпреки тежкия живот са имали усет за красивото. Щастливи сме, че тези костюми са оцелели до нас и можем да ви ги покажем. Поклон пред събираческата дейност на колекционерите Таня Граматикова, Сирхан Мустафов, Диана Димова, Борис Ракладжиев и Мирослав Димитров. И дълбок поклон пред уменията и познанията на предците ни.
 

СЪДЪРЖАНИЕ НА КАЛЕНДАРА. В това издание ще видите 15 страници различни автентични народни костюма. Оформени в 14-листов голям стенен календар, с прозрачна астролонова корица и с подаръчна целофанова опаковка. Календарът е двуезичен, на български и английски език. 14-та страница е обърната и на нея са показани и описани всички костюми в изданието.
 

БЛАГОДАРИМ! Фондация „Живите български корени“ благодари от сърце на целия екип, с който работихме по проекта през тази година: главен консултант: Доц. д-р Ангел Янков, етнолог, директор на РЕМ – Пловдив; консултанти: Таня Кировска-Граматикова – колекционер, краевед и председател на читалище, Сирхан Джелилов Мустафов – лекар анестезиолог и колекционер; Диана Димова – колекционер; Борис Ракладжиев - колекционер; Мирослав Димитров – един от най-младите колекционери в България; Златка Тюмбелекчиева – уредник Общински исторически музей – Гоце Делчев; Евгения Добрева – уредник в къща-музей „Елин Пелин“– Байлово.
 

ФОНДАЦИЯ „ЖИВИТЕ БЪЛГАРСКИ КОРЕНИ” поднася благодарности на всички консултанти, приятели и съпричастни на инициативата, които с информация, съвети и помощ, съдействаха за реализацията на проекта. Официални благодарности на нашите домакини и приятели от град Койнаре, община Червен бряг; Къща-музей „Елин Пелин“ – Байлово към Национален литературен музей – София; Архитектурно-исторически резерват „Катунище“; Архитектурен резерват в с. Долен; на нашите сърцати домакини от с. Кюлевча. Специални благодарности на нашите приятели, сътрудници и консултанти: Светла Бонкова и Петър Кърпачев.

Фотограф: Петър Петров
 

Календарът “Девойко, мари, хубава” 2024 се издава с любезното съдействие на Corteva Agriscience! 
 

bottom of page