Изложби

2021

Фондация “Живите български корени” дава нов живот на костюми от стара Мехомия

През юли 2021 г. в музея в гр. Разлог пред културната общественост и гостите на гр. Разлог и района, както и почитатели на  традиционната българска култура бе представен проектът „Изследване на спецификата и богатството на национални костюми от Разложкия край, в светлината на културното многообразие“, организиран от Национален фонд “Култура” към Министерството на културата и спечелен от Фондация “Живите български корени”  през 2020 г. 

Едновременно с представянето на проекта стартира и мобилна изложба, която ще представи в естествен размер всички носии, дигитализирани в рамките на проекта. След представянето ѝ в гр. Разлог, изложбата под надслов “Културно многообразие на национални костюми от Разлога”, ще обиколи редица музеи в цялата страна. Заложено е и представяне на изложбата в Северна Македония и Румъния. Гостуването е планирано да се осъществи заедно с местни състави, като има за цел да популяризира местните традиционни и културни елементи, както и типичния местен фолклор.

2021

Фотографска изложба „ЖИВО НАСЛЕДСТВО“ в Пловдив

От 1 до 30 септември в двора на Регионален Етнографски музей - Пловдив, се организира фотографска изложба „ЖИВО НАСЛЕДСТВО“.  

Изложбата се реализира съвместно с Регионален Етнографски музей - Пловдив и с любезното съдействие на куриерска фирма ЕКОНТ ООД. Тя представя на големи фотоси една прекрасна сбирка от 20 традиционни носии от различни региони на България. По-голямата част от тях са изработени преди повече от век и могат да се видят само в музея. Всяка една носия разказва своята история…

Изложбата беше част от инициативата „Европейски дни на наследството“ в Пловдив.

2021

„МАГИЯТА НА РАЗЛОЖКАТА ЗАПЕСКА“ гостуваща изложба

На 16 септември 2021 г. в Регионален Етнографски музей - Пловдив бе открита гостуващата изложба: „Магията на разложката запеска“ на Исторически музей - Разлог. Колекцията заема едно от водещите места във фонда на Исторически музей - Разлог и в нея са подбрани най-ценните и красиви шевици, избродирани върху женските ризи /кошули/ в Разложкия край. Формирането и окомплектоването на колекцията от шевици е постоянен процес, който освен съхранението и експонирането им, цели да покаже старинната изработка и цветовия колорит, използван от разложката жена.

 

 Изложбата е богато илюстрирана на пана със снимки на носии, заснети от Фондация „Живите българските корени" и допълнена с експонати от фонда на музея - мъжко и женско традиционно облекло, шевици и изделия на разложките майстори грънчари.

2019

Децата на България пеят и танцуват в Охрид

През 2019 г. екипът на Фондация "Живите български корени" посети и отрази фестивала „Децата на България пеят и танцуват в Охрид“. Фестивалът е единствената трибуна на млади дарования под 18г. от България в западната ни съседка и вероятно единственото събитие, позволяващо среща на младежи, занимаващи се с фолклор и танцово изкуство от двете страни. По мнение на организаторите, изданието отваря пътя за взаимна работа в сферата на международните културни отношения и не само в сферата на фолклора. Провежда се под патронажа на на външния министър на Република България, г-жа Екатерина Захариева. Организира се от дружество за култура АРТ Вивенди – Северна Македония, Нов Български Университет и сдружение „Българо-македонско приятелство” с подкрепата на посолството на Република България в Северна Македония.  По време на трите фестивални дни, Фондацията представи пред културната общественост, гостите, туристите и посетителите на гр Охрид изложбата „Настоящето среща миналото“. Изложбата се състоеше от 40 пана с р-р 100 х 70 см. С тези фотографски пана бяха показани някои от най- красивите традиционни български костюми от последните 200 год.

2020

Девойко, мари хубава

Съвместна изложба, реализирана,  с община Пловдив и Етнографски Музей гр. Пловдив в началото на  месец март 2020 г. Изложбата беше представена на открито, в централната градска градина и показваше на 26 пана с размери 2.40 х 1.50 м. серии от фотографии “ДЕВОЙКО, МАРИ ХУБАВА”. Изложбата беше посветена на непреходната красота на традиционния български костюм от XIX и началото на XX век, изцяло изработван на ръка от българката в миналото. Чрез своята материя, цвят, кройка и украса, някога облеклото e показвало етноса, местожителството, пола, възрастта, семейното положение, занятието, социалната принадлежност и вероизповеданието на този, който го носи.

От началото на ХХ в. с разпадане на традиционния начин на живот старите носии на българите постепенно излизат от употреба, докато накрая съвсем са забравени. Днес те могат да се видят „на живо“ само в музеите или на сцената на големи народни събори и фестивали.

С фотографиите в изложбата, показваме че красотата на българските носии, преливащи от цветове, богати на бродерии и сърма е непреходна и актуална и сега. Извадени от фондовете на Регионален етнографски музей – Пловдив и други музеи в страната, костюмите от това време „оживяват“ в кадрите чрез млади български момичета, на които дрехите стоят така добре, както са стояли и на техните баби. Фотографиите показват магията на българското и гордостта, с която българката носи невероятното съчетание от цветове и багри – творение, излязло изпод ръцете на нейните предшественици.

Носията за българина никога не е била само дреха, не е само вещ и символ, тя е свята, като домашният олтар, огнището, земята, хлябът и вярата. Проектът за фотосесия на стари автентични костюми е нашата подкрепа за запазване на Българските корени, за съхранение и предаване на традициите и българския фолклор на младото поколение.