Изложби

2019

Децата на България пеят и танцуват в Охрид

През 2019 г. екипът на Фондация "Живите български корени" посети и отрази фестивала „Децата на България пеят и танцуват в Охрид“. Фестивалът е единствената трибуна на млади дарования под 18г. от България в западната ни съседка и вероятно единственото събитие, позволяващо среща на младежи, занимаващи се с фолклор и танцово изкуство от двете страни. По мнение на организаторите, изданието отваря пътя за взаимна работа в сферата на международните културни отношения и не само в сферата на фолклора. Провежда се под патронажа на на външния министър на Република България, г-жа Екатерина Захариева. Организира се от дружество за култура АРТ Вивенди – Северна Македония, Нов Български Университет и сдружение „Българо-македонско приятелство” с подкрепата на посолството на Република България в Северна Македония.  По време на трите фестивални дни, Фондацията представи пред културната общественост, гостите, туристите и посетителите на гр Охрид изложбата „Настоящето среща миналото“. Изложбата се състоеше от 40 пана с р-р 100 х 70 см. С тези фотографски пана бяха показани някои от най- красивите традиционни български костюми от последните 200 год.

2020

Девойко, мари хубава

Съвместна изложба, реализирана,  с община Пловдив и Етнографски Музей гр. Пловдив в началото на  месец март 2020 г. Изложбата беше представена на открито, в централната градска градина и показваше на 26 пана с размери 2.40 х 1.50 м. серии от фотографии “ДЕВОЙКО, МАРИ ХУБАВА”. Изложбата беше посветена на непреходната красота на традиционния български костюм от XIX и началото на XX век, изцяло изработван на ръка от българката в миналото. Чрез своята материя, цвят, кройка и украса, някога облеклото e показвало етноса, местожителството, пола, възрастта, семейното положение, занятието, социалната принадлежност и вероизповеданието на този, който го носи.

От началото на ХХ в. с разпадане на традиционния начин на живот старите носии на българите постепенно излизат от употреба, докато накрая съвсем са забравени. Днес те могат да се видят „на живо“ само в музеите или на сцената на големи народни събори и фестивали.

С фотографиите в изложбата, показваме че красотата на българските носии, преливащи от цветове, богати на бродерии и сърма е непреходна и актуална и сега. Извадени от фондовете на Регионален етнографски музей – Пловдив и други музеи в страната, костюмите от това време „оживяват“ в кадрите чрез млади български момичета, на които дрехите стоят така добре, както са стояли и на техните баби. Фотографиите показват магията на българското и гордостта, с която българката носи невероятното съчетание от цветове и багри – творение, излязло изпод ръцете на нейните предшественици.

Носията за българина никога не е била само дреха, не е само вещ и символ, тя е свята, като домашният олтар, огнището, земята, хлябът и вярата. Проектът за фотосесия на стари автентични костюми е нашата подкрепа за запазване на Българските корени, за съхранение и предаване на традициите и българския фолклор на младото поколение.

2020

Жените на Разлог

Съвместна изложба с Община Разлог и Исторически Музей Разлог – ЖЕНИТЕ НА РАЗЛОГ. Настоящата изложба, представена от 56 пана, трябваше да стартира на 8.03.2020 г, но пред вид ситуацията в страната, беше отложена и се реализира от 1.05.2020г. Към настоящия период, тя все още е активна и може да бъде посетена свободно в парковото пространство пред Историческия музей в гр. Разлог.

Община Разлог написа по повод изложбата:
"Магическата хубост на разложанката изгря в постоянна фотоизложба пред музея на Разлог

Разложанката като тайнство, като вселена - в традиционния празник – с красива носия и горда осанка е вдъхновила „Българските корени“ за изложба на съвременната красота на българката.

56 творби на фотографа Петър Петров, позиционирани в парка на Разлог, се докосват да магията и обаянието на малки моми и невести, деца и баби – всички в национални носии, одухотворени от стародавната и непреходна традиция.

От снимките грее светлина.

Грее разложанката – като майка и закрилница, като любима, родена да дарява и да вдъхва любов...

Като наследница на велики българки и традиции.

Грее майката - творец на живота, защото синовете и дъщерите на Разлог са нейна грижа и отговорност, нейна сила и слабост, нейна надежда и вяра.
Грее прочутата разложка баба – в красива носия, заденала в пъстра цедилка новороденото си внуче – и то в носия. Прегърнала младата невеста – за да предаде тази невероятна, силна българска енергия - от миналото – към бъдещето.
Изложбата е хармония и единство на външната красота на разложанката и нейните велики нравствени добродетели.
Тази изложба събужда копнеж за радост и щастие.
56 художествени фотографии греят в обща изложба, организирана от община Разлог, Исторически музей Разлог, Български корени - България!
Снимките са от съвременните празници на Разлог, дълбоко свързани и съхранили традицията.
56 творби омайват със сияещи и одухотворени лица.
Баби, майки, невести и деца, празнично пременени и накичени с китки за здраве - красиви, горди и щастливи. Поколения велики и горди наследнички на разложката традиция.
Обединява ги любовта.
И сърца – с малки звънчета и пъстри пушета – да се знае! – грее красотата на Разлог."