top of page
Изложби

2021

Фондация “Живите български корени” дава нов живот на костюми от стара Мехомия

През юли 2021 г. в музея в гр. Разлог пред културната общественост и гостите на гр. Разлог и района, както и почитатели на  традиционната българска култура бе представен проектът „Изследване на спецификата и богатството на национални костюми от Разложкия край, в светлината на културното многообразие“, организиран от Национален фонд “Култура” към Министерството на културата и спечелен от Фондация “Живите български корени”  през 2020 г. 

Едновременно с представянето на проекта стартира и мобилна изложба, която ще представи в естествен размер всички носии, дигитализирани в рамките на проекта. След представянето ѝ в гр. Разлог, изложбата под надслов “Културно многообразие на национални костюми от Разлога”, ще обиколи редица музеи в цялата страна. Заложено е и представяне на изложбата в Северна Македония и Румъния. Гостуването е планирано да се осъществи заедно с местни състави, като има за цел да популяризира местните традиционни и културни елементи, както и типичния местен фолклор.

2021

Фотографска изложба „ЖИВО НАСЛЕДСТВО“ в Пловдив

От 1 до 30 септември в двора на Регионален Етнографски музей - Пловдив, се организира фотографска изложба „ЖИВО НАСЛЕДСТВО“.  

Изложбата се реализира съвместно с Регионален Етнографски музей - Пловдив и с любезното съдействие на куриерска фирма ЕКОНТ ООД. Тя представя на големи фотоси една прекрасна сбирка от 20 традиционни носии от различни региони на България. По-голямата част от тях са изработени преди повече от век и могат да се видят само в музея. Всяка една носия разказва своята история…

Изложбата беше част от инициативата „Европейски дни на наследството“ в Пловдив.