top of page
Изложби

2021

Фондация “Живите български корени” дава нов живот на костюми от стара Мехомия

През юли 2021 г. в музея в гр. Разлог пред културната общественост и гостите на гр. Разлог и района, както и почитатели на  традиционната българска култура бе представен проектът „Изследване на спецификата и богатството на национални костюми от Разложкия край, в светлината на културното многообразие“, организиран от Национален фонд “Култура” към Министерството на културата и спечелен от Фондация “Живите български корени”  през 2020 г. 

Едновременно с представянето на проекта стартира и мобилна изложба, която ще представи в естествен размер всички носии, дигитализирани в рамките на проекта. След представянето ѝ в гр. Разлог, изложбата под надслов “Културно многообразие на национални костюми от Разлога”, ще обиколи редица музеи в цялата страна. Заложено е и представяне на изложбата в Северна Македония и Румъния. Гостуването е планирано да се осъществи заедно с местни състави, като има за цел да популяризира местните традиционни и културни елементи, както и типичния местен фолклор.

2021

Фотографска изложба „ЖИВО НАСЛЕДСТВО“ в Пловдив

От 1 до 30 септември в двора на Регионален Етнографски музей - Пловдив, се организира фотографска изложба „ЖИВО НАСЛЕДСТВО“.  

Изложбата се реализира съвместно с Регионален Етнографски музей - Пловдив и с любезното съдействие на куриерска фирма ЕКОНТ ООД. Тя представя на големи фотоси една прекрасна сбирка от 20 традиционни носии от различни региони на България. По-голямата част от тях са изработени преди повече от век и могат да се видят само в музея. Всяка една носия разказва своята история…

Изложбата беше част от инициативата „Европейски дни на наследството“ в Пловдив.

2021

„МАГИЯТА НА РАЗЛОЖКАТА ЗАПЕСКА“ гостуваща изложба

На 16 септември 2021 г. в Регионален Етнографски музей - Пловдив бе открита гостуващата изложба: „Магията на разложката запеска“ на Исторически музей - Разлог. Колекцията заема едно от водещите места във фонда на Исторически музей - Разлог и в нея са подбрани най-ценните и красиви шевици, избродирани върху женските ризи /кошули/ в Разложкия край. Формирането и окомплектоването на колекцията от шевици е постоянен процес, който освен съхранението и експонирането им, цели да покаже старинната изработка и цветовия колорит, използван от разложката жена.

 

 Изложбата е богато илюстрирана на пана със снимки на носии, заснети от Фондация „Живите българските корени" и допълнена с експонати от фонда на музея - мъжко и женско традиционно облекло, шевици и изделия на разложките майстори грънчари.