top of page

Календари с народни носии 2023

5DM37511-2_edited_edited.jpg

2023

"Девойко, мари, хубава" 2023

Един календар, посветен на красотата и духовната сила на българката

Пред Вас е поредният 14-листов, голям, стенен календар „Девойко, мари хубава“ за 2023 г. на фондация „Българските корени“. И тази година в него ще видите красиви и неповторими традиционни женски носии, облечени от не по-малко красиви български девойки. Както и до сега, ние не търсим просто красивото лице и усмивка, уловени от обективите на фолклорно събитие. С всеки кадър от нашия дългогодишен проект "Девойко, мари хубава" се стремим фотографиите ни да показват максимално точно и по най-добрия начин българския народен костюм, да носят и познание, и уважение към дрехата, създадена от българските майсторски ръце.

Доц. д-р Ангел Янков, етнолог, директор на РЕМ – Пловдив: „В календара са представени трите основни женски типа – сукманено, саичено и двупрестилчено облекло, обхващащи почти всички наши етнографски групи. Всеизвестно е, че ако съберем носии от един и същ регион, битуващи по едно и също време, няма да открием две еднакви. Това се дължи на простичкия факт, че всяка девойка или жена е влагала в изработената от нея дреха цялото си умение и майсторлък, за да бъде костюмът ú уникален и единствен. Заедно с това той се вписва в локалната и регионална традиция, която определя неговия вид, състав и елементи.

А когато до съвършените женски носии се ситуират и мъжки, по-наблюдателните могат да открият много детайли, които да ги ориентират за времето, поминъка и културата на тогавашните българи. В настоящия календар се виждат два варианта на по-модерния за епохата мъжки чернодрешен костюм.“

В това издание ще видите 15 автентични женски носии, част от заснетите от нас през годината. Оформени в 14-листов голям стенен календар, с прозрачна астролонова корица и с подаръчна целофанова опаковка. Календарът е двуезичен, на български и английски език. 14-та страница е обърната и на нея са показани и описани всички костюми в изданието. 

bottom of page