top of page

Календари с народни носии 2021

2021

"Девойко, мари, хубава" 2021

Един календар, посветен на красотата и духовната сила на българката

Този проект се осъществи с любезното съдействие на Етнографско-археологически музей – Елхово, Регионален исторически музей – Ямбол, Исторически музей – Батак, „Кьорпеевата къща“, или експозиция „Котленски градски бит“, Регионален исторически музей – Пазарджик, носии от частни колекции.

ДЕВОЙКО, МАРИ ХУБАВА

Всеобщо е мнението, че българките са много красиви. Тази хубост се е предавала през вековете, та чак до днес. Много чужди пътешественици, преминавали през земите ни, са се удивлявали от чудната хубост на българската жена. Но наред с физическите качества, пътниците се смайвали от колорита и прецизността на изработката на облеклото є, от неговите разнообразни форми и елементи. През 1553 г. френският аристократ Ожие Гизлен дьо Бузбек възкликва: „Носията на тия жени е забележителна!“, а по-придирчивият граф д`Отрив, въпреки че остава недоволен от грубото селско облекло, всъщност не отрича, че то е „пъстроцветно“ и „не много просто“, също така „винаги много чисто, има блясък и някакво изящество“.
Народните ни носии са сред най-забележителните творби на старото ни българско изкуство. Отделните им части, тяхната украса и накити представляват много сложна и стройна знакова система. В дрехата на българката са усукани многовековни вярвания, древни представи, вълшебни багри и тайни знаци. Магията на носията е съхранена в съзвучието на шарките, в блясъка на сърмата, в звъна на монетите, в светлината на мънистата, в причудливите форми, завъртяни от гайтани и ширити. Омаята є е в едва доловимия мирис на здравец и босилек, на смин и на трендафил, на понесения от вятъра аромат на зряло грозде, сочни ябълки и на жито, втъкнати в невестинската забрадка. А носията е не само приказна цветна картина и изпълващ гърдите аромат, но и завладяваща ритмика и музика. Звън на гривни и обеци, на прочелници и тепелъци, на гердани и копчета. Тя е движение, стъпка, танц, магия, палитра от наслади за сетивата.
Да, в своята празнична премяна българката винаги е най-красива. Точно облеклото й придава оная магична царствена осанка и благородна походка. Образът на гиздавата мома събира в едно чудна хубост, нравствена добродетел, скромност и работливост, безспорен талант и творчески заложби, дълбока привързаност към родната традиция. Дрехата, сътворена от собствените є ръце и вплела в едно полъх от миналото и блян за бъдещето, притежава ненадмината притегателна сила и омайна магия. С нейна помощ толкова лесно се открехва вратата към онзи отвъден, приказен свят на „неродената“ мома, на истинската българка.
Нека прекрачим прагам му сега!
Благодарение на екипа на Фондация „Българските корени“ за поредна година това може да бъде сторено. Традицията в първите дни на новата година да държим в ръце прекрасен календар, препълнен с коя от коя по-гиздави автентични женски премени, продължава. Традициите са, за да се спазват и да се учим от тях
Благодаря!
Анелия Овнарска-Милушева, етнолог

Фондация "Живите български корени"

 

bottom of page