top of page

Календар „Аз Буки“


„Аз Буки“ е нашето смело начинание да направим календар само с типография. Нещо повече – създадохме типография с двете български азбуки – глаголицата и кирилицата.

Като хора на изкуството ни вдъхновиха красотата, хармонията и пропорцията на всеки символ от двете азбуки. Нямаме за цел да ги сравняваме или анализираме, а просто да ги „покажем“ по начин, който да носи наслада на душата и може би провокация да се замислите дали всеки от тези графични символи не съдържа един по-дълбок смисъл...

Калиграфски календар „Аз Буки“

Календарът „Аз Буки“ e вдъхновен от труда на един български художник и дългогодишен изследовател на нашите азбуки – проф. Йончев. Визията на учения не само рисува убедително своята хипотеза за развитието им чрез идеята на фигурата модул, но и разкрива тяхната красива графично-поетична символика, в която звездите, слънцето, морето, сушата – цялата философия на живота, са вплетени в нишките на човешкото битие и общуване.

Посвещаваме този проект на проф. Йончев във връзка със 100-годишнината от неговото рождение.

На страниците на календара ще видите букви от двете български азбуки – кирилицата и глаголицата. Епохално е величието на кирилицата като графична система, отразяваща особеностите на езика ни толкова съвършено, че тя се превръща в удобно и практично решение, осветило културата на славянските народи и достигнало до нас.

Според проф. Йончев обаче венецът в творението на Константин Кирил Философ е глаголицата, възприемана като съвършена азбука. В нея чрез фигурата модул в процеса на последователното определяне на формите, символното значение и звучене на буквите – творецът й пресъздава графически първоначалните действия при сътворяването на света, образуван от основните елементи – въздух, вода, огън и земя. Според проф. Йончев Св. Константин Кирил Философ при създаването на глаголицата спазвал точно стъпките на Сътворението на света за 6 дни, тълкувани според тогавашните познания и книгата „Битие“.

Следвайки тази логика, в 6-те страници от този календар вложихме част от текстовете на „Битие“. Написахме го на кирилицата – оцелялата до днес азбука на българите, в комбинация със символите на свещената азбука – глаголицата.

И ако е вярно твърдението на учените, занимаващи се с изследването на глаголица, че тя има многостранно и сакрално значение за езика и народа ни, то нека всеки лист от този календар е нашето послание, нашата молитва за България и българския народ, за българската духовност и просперитет.

Калиграфски календар „Аз Буки“

Всеки буквен знак на листовете на този календар е изписан на ръка – красиво, майсторски и с много усет и посвещение от ръката на младата, но изключително талантлива художничка – Силвия Дойкова. Чистотата на мисълта, силата на духа и талант, извиращ от сърцето на това българско момиче, са вписани във всяка буква, излязла под ръката й, чрез техниката на калиграфията.

Поднасяме на всички ви тази красива „Аз Буки“ молитва за благоденствието на България през 2017-а!






84 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page