top of page

Невестински венчален костюм от с. Зорница, Ямболски регион, началото на XX-ти век


модел: Анна Янчева

Носията е от фонда на Регионален исторически музей – Ямбол.


В представения вид костюмът е носен от невестата в първата седмица след сватбата. Състои се от риза, сукман, пояс, две престилки, колан, две забрадки и булченски кюрк.

Ризата е от бяло памучно платно с цветни кенари. Украсена е с везани дребни фигурки около вратната извивка и пазвения разрез, и разноцветна, ръчно плетена дантела, пришита в края на ръкавите.

Сукманът е с богата везбена украса по полите и е известен като кичен пополняк сукман. Изработен е от лито тъкан черен вълнен плат. Дълбокият триъгълен пазвен разрез е украсен с апликирана ивица от три разноцветни ленти. Стилизирани растителни орнаменти, извезани с разноцветни конци, образуват везбен пояс, висок 37 см.

Двете престилки към костюма са вълнени, едноплати и червени на цвят. При тъкането им са използвани две техники – бабчена и дигана дъска, като горната част на престилките е едноцветна, а долната – пъстра, с втъкани геометрични фигури, разположени хоризонтално. Горната престилка, която е по-къса, е известна като модел рабките / заради мотивите, втъкани в четири от хоризонталните полета/.

Задължителна връхна дреха към невестинския костюм е булченският кюрк. Ушит е от дебел черен вълнен плат, разклинен встрани и подплатен от вътрешна страна с агнешки кожи. Дрехата е обточена с лисичи кожи.



Представено е невестинското забраждане търпош. Косите са покрити с две памучни забрадки – долната е червена, а горната бяла. В предния край на червената забрадка е завит готовия търпош – памучно парче плат с дължина около 20 см, в двата края на което висят дълги конци. Конците са кръстосани под плитките и вързани зад търпоша. Отгоре е заметната бяла кърпа така, че целият търпош да се вижда отпред. Двете крайни плитки са извадени изпод кърпата и забодени над нея. Под булченския търпош, на челото на невестата, е сложена реса – нанизани черни и бели маниста, а по средата – златна монета. Невестинската украса е допълнена от косичник /чужди коси/, плитняк /нанизи от монети/, сребърни игли, цветя, чемшир и др.



Последни публикации

Виж всички
bottom of page