top of page

Старинна годенишка носия от Елховския край, носена през първата четвърт на XX век.




Показаната в календара старинна годенишка носия от Елховския край е носена през първата четвърт на ХХ век. Състои се от сукман „аленик“, риза, нагръдник, пояс, престилка- гъсто извезана, ръкавици /ръкавели на китките/,червен чумбер, накити: пафти, годенишка /булчинска игличка на главата/, пецалуди, обеци с подбрадник, гривни, рахтове и бродирани пералки в задната част на сукмана.

Модел: Йоана Джелебова

🇧🇬 Носията е от фонда на Етнографско-археологически музей - Елхово Благодарим сърдечно за съдействието и приятелството на Христо Христов – Директор на ЕАМ – Елхово и Добринка Костова – гл. уредник ЕАМ – Елхово


Етнографско-археологически музей – Елхово, представя една от най-интересните и оригинални етнографски експозиции в страната. Петдесет години музеят е специализиран етнографски, а от 2008 г. профилът му е разширен на етнографско-археологически.

В момента музеят съхранява над 23 000 експоната и повече от 8000 оригинални документи и фотографии, представящи етнографското и историческото наследство от долината на Долна Тунджа и Странджанско-Сакарския край. Етнографският музеен фонд съдържа над 14 000 експоната в следните колекции: "Земеделие и животновъдство“, "Жилище и жилищна уредба“, "Транспорт, лов и риболов“, "Облекло и накити“, "Тъкани и шевици“, "Традиционни занаяти“ и "Художествено народно творчество“. Особено впечатляващи са старинните носии на населението от югоизточния край на България и на българите, преселници от Одринска и Беломорска Тракия, както и оригинални експонати, представящи традиционните семейни и календарни празници и обичаи.





Последни публикации

Виж всички
bottom of page