Календар "Елховска магия"


Елховската сукманена носия, впечатляваща с богатата си разноцветна везбена украса, носена от жените в долината по долното течение на река Тунджа, Западна Странджа и Източен Сакар преди Освобождението и в първите няколко десетилетия след това, е една от най-красивите традиционни женски носии в България. Очарованието и неповторимостта на носията се определят от оригиналната орнаментика на основните елементи на костюма – сукман, риза, престилка, пояс, връхна дреха, в зависимост от сезона.

В същинската елховска носия се забелязват две основни разновидности: старинна елховска сукманена носия и съвременна елховска сукманена носия. В старинната елховска сукманена носия сукманът e с красиво и гъсто извезана шевица около пазвения отвор, известна с названието „гази“. Под сукмана се облича риза, орнаментирана с пъстроцветна ивица по полите. Сукманът се запасва от широк пояс с диагонално разположени разноцветни райета и престилка, с плътно извезана и богата орнаментална украса в разнообразна цветова гама, с геометрични или растителни мотиви – т. нар. „гъста престилка“. Красотата на костюма се допълва от различни метални и мънистени накити. Съвременната елховска сукманена носия битува от 30-те до 50-те години на ХХ век. В нея сукманът е с много по-тесни поли, разнообразието на цветове и мотиви в декорацията му е по-малко. Газите на сукмана също са с по-еднообразна шевична украса, изпълнена главно в жълт цвят, най-често наричани „жълтите гази“. Към сукмана се обличат копринени, бродирани ръкави, пришити към платнено елече. „Гъстите пресилки“ са заменени с „червени“, които в средата и краищата са с нашити разноцветни геометрични или растителни мотиви.

В цялото си великолепие всички разновидности на елховската сукманена носия могат да се видят в експозицията и във фонда на Етнографско-археологически музей – Елхово. Те са шедьоври на женското везбено майсторство и богата фантазия, чрез която природата и животът като микрокосмос са претворени в съвършена хармония от багри и цветове, предизвикващи както национална гордост и самочувствие у всеки българин, така и възхищение и преклонение у чужденците.

Христо Христов – Директор на Етнографско-археологически музей – Елхово

Елховска магия“ – календар за 2017 очарова с богатството на везаната украса, носена от жените в долината по долното течение на река Тунджа, Западна Странджа и Източен Сакар преди Освобождението и в първите няколко десетилетия след това. Това е една от най-красивите традиционни женски носии в България, за това отделихме това специално внимание и направихме самостоятелен календар само с носии от този край. Всяка от носиите е автентична и се съхранява в архивния фонд на Етнографско-археологическия музей в Елхово. Благодарим на екипа от музея, който беше неотлъчно до нас в този проект със своите знания и сърцатост: Христо Христов - директор, Добринка Костова – гл. уредник и Милена Вълева – уредник. Благодарим ви приятели! Но какво би била една красива дреха без хубостта на младото момиче, което я носи. Девойките в този календар, не само греят с младост и хубост, те озаряват всеки лист с магията на своите усмивки. Благодарим Ви момичета: Бианка Димова, Бояна Николова, Ивелина Бахчеванова, Симона Тодорова, Дона Нешева, Веселина Балтова. Календарът съдържа 8 листа, два от които предна и задна корица, с размер 32х52см, отпечатани на гланцова хартия, с кристален астролон върху корицата. Календарът позволява брандиране с фирмено лого.

Разгледай галерията със снимки!

#Календари #Носия

116 views