top of page

Лазарски костюм от Стралджа, Ямболски регион, 30-те г. на 20 век


модел: Илияна Джонджорова


Носията е от фонда на Регионален исторически музей – Ямбол


Лазарски костюм от Стралджа, Ямболски регион, 30-те г. на 20 век. Костюмът е от фонда на РИМ Ямбол.

Традиционният лазарски костюм се носи от моми, участващи в пролетните лазарски игри, известни в Стралджа като буенек. Състои се от риза, сукман, пояс, гунче, престилка и лазарска шапка.

Ризата е с туникообразна кройка и е изработена от бял памучен домашно тъкан плат. Украсена е с разноцветно везмо около пазвения разрез, края и дължината на ръкавите.

Сукманът, известен като копринник, е от черен, лито тъкан вълнен плат. Полите на сукмана са апликирани с вертикални копринени ивици в черно и червено, свързани с дантела, шита с жълти конци. Над тях са пришити копринени ширити и дантела, изпълнени с везани разноцветни фигурки.




Задължителна връхна дреха е гунчето – безръкавна дреха, дълга до под кръста, силно разклинена встрани. Изработена е от домашно тъкан черен вълнен плат. Извитата пазва, ръкавните отвори и върховете на клиновете са украсени с обтоки от син вълнен гайтан, като на места са апликирани малки парченца от червено сукно.

Престилката е вълнена, лито тъкана, едноплата, червена. По цялата и повърхност, с бели памучни конци, са извезани едри геометрични фигури и по-дребни разноцветни растителни орнаменти.

На главата е закрепена ниска червена цилиндрична шапчица с висок заден край, покрит с изкуствени цветя, синчано перо / бяла манистена украса/ и др. Встрани се спускат нанизи с монети – ушенки, манистени висулки – мензули, а отпред на челото – ред монети. В задната част на шапката е закрепена дълга лента – край, която се спуска на гърба, заедно с разноцветни кордели. От двете страни на шапката са алените крайчета – два триъгълни края от червена копринена забрадка.











Последни публикации

Виж всички
bottom of page