top of page

Разпети петък


фотография: ivokoychev. org


На Разпети петък е разпнат Божият син Исус Христос. Със смъртта си той изкупува греховете на човечеството. На този ден не се служи Света литургия, защото се вярва, че Сам Господ е принесъл Себе Си в жертва. Отслужва се обаче Вечерня, когато се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смърт и погребение.


В средата на храма на специално издигнато място е гроба на Исус, украсен с цветя. На Престола е поставена Плащаницата, с която е завито тялото на Христос след свалянето му от кръста. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Върху нея се поставят Евангелието и Кръстът. На плащаницата се поставят цветя, а после хората се прекръстват и минават на колене под нея, за да не влиза в тях лош дух. В миналото слагали тамян на плащаницата, за „дa се освети“, оставяли го до Страстната събота и после го употребявали като лек против зъби, уроки и всякаква магия.


След като свещеникът изнесе плащаницата на вечерното богослужение, с нея се върви и символично се извършва погребението на Христос. В края на службата свещеникът я взема от престола и я полага в "гроба" в центъра на храма.


Поклонението пред нея продължава до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара - минути преди пасхалното шествие на кръста и настъпването на Великден.


Източници:

  • Михаил Арнаудов - Български народни празници

  • В. Чолаков - Български народен сборник


42 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page