top of page
  • Tedy Mileva

Календар "Девойко, мари хубава" 2023


Скъпи читатели,

Уважаеми любители на българското,


Пред Вас е поредният илюстрован календар „Девойко, мари хубава“ за 2023 г. на фондация „Българските корени“. И тази година в центъра на Вашето внимание са красивите и неповторими традиционни женски носии, облечени от не по-малко красиви български девойки, повечето родени през ХХІ-ви век.

В календара са представени трите основни женски типа – сукманено, саичено и двупрестилчено облекло, обхващащи почти всички наши етнографски групи. Всеизвестно е, че ако съберем носии от един и същ регион, битуващи по едно и също време, няма да открием две еднакви. Това се дължи на простичкия факт, че всяка девойка или жена е влагала в изработената от нея дреха цялото си умение и майсторлък, за да бъде костюмът ѝ уникален и единствен. Заедно с това той се вписва в локалната и регионална традиция, която определя неговия вид, състав и елементи.

А когато до съвършените женски носии се ситуират и мъжки, по-наблюдателните могат да открият много детайли, които да ги ориентират за времето, поминъка и културата на тогавашните българи. В настоящия календар се виждат два варианта на по-модерния за епохата мъжки чернодрешен костюм.

Въпреки че облеклото е сравнително по-консервативен дял от народната култура, то също търпи развитие. Това може да се проследи по илюстративни и писмени материали, както и по все още наличните в музеи, частни колекции и селски скринове дрехи от „време оно“. За изследователите е безспорно установено, че по-съществени различия в облеклото на българина настъпват през втората половина на ХІХ век. С навлизането в Новото време, с европеизацията, се появяват нови платове, материали и технологии, както и нови обществени отношения, които ускоряват промените. Но тази жилава система, наречена традиционно българско облекло, не се предава, не отива веднага в историята. Тя продължава да съществува чак до средата на миналото столетие и е най-устойчива в малките населени места, в по-отдалечните от големите градове райони. Благодарение на този факт, част от това национално богатство оцелява и радва днес очите на нови и нови поколения – не само българи, но и ценители отблизо и далече.


Доц. д-р Ангел Янков, етнолог, директор на РЕМ – Пловдив


КОРИЦА: Мъжка и женска съртовски носии

Модели: Стела Безовска и Лъчезар Лефтеров


ЯНУАРИ: Женска празнична двупрестилчена носия от село Якимо­во, Ломско, средата на ХІХ век

Модел: Синтия Ангелова


ФЕВРУАРИ: Женски празничен саичен костюм – забунь от гр. Банско

Модел: София Тодева


МАРТ: Носии на тракийски преселници във Варненско, от края на ХVІІІ – началото на ХІХ век

Модели: Алекс Бенчовска, Христо Стефанов


АПРИЛ: Женска сукманена носия от с. Фотиново, община Батак

Модел: Десислава Йорданова


МАЙ: Гергьовска сукманена носия от кв. Сушица, Карлово, вто­рата половина на ХІХ – началото на ХХ век. Женски сукман от с. Климент, Карловско.

Модели: Божидара Лазарова и Лидия Стефанова


ЮНИ: Женска двупрестилчена носия от гр. Койнаре, Плевенско, края на ХІХ век

Модел: Стефи Тетевенска


ЮЛИ: Летни двупрестилчени носии (детска и женска) от село Вълчедръм, Ломско, средата на ХХ век

Модели: Елена и Северина Томови


АВГУСТ: Женски сукманени носии (лазарска и годежна), село Малина, Добричко, началото на ХХ век

Модели: Виктория Григорова и Надя Григорова


СЕПТЕМВРИ: Женска празнична двупрестилчена носия от село Баховица, Ловешко, края на ХІХ век

Модел: Стефани Христова

ОКТОМВРИ: Женска армънска носия от Северозападните Родопи (Велинград, Пещера, Ракитово)

Модел: Стела Узунова от гр. Велинград


НОЕМВРИ: Невестинска носия със сокайно забраждане – Килифаревски сокай, началото на ХІХ век

Модел: Никол Николаева


ДЕКЕМВРИ: Женски празничен саичен костюм – аладжа от гр. Банско

Модел: Здравка Касапинова


 

Фондация „Живите български корени“ благодари от сърце на целия екип, с който работихме по проекта през тази година:

Главен консултант: Доц. д-р Ангел Янков директор на Регионален Етнографски музей - Пловдив

Консултанти: Д-р Миглена Петкова Miglena Petkova, етнограф, заместник-директор на Регионален исторически музей - Велико Търново; Георги Куманов – гл. уредник Исторически Музей Велинград; Гинка Тодорова – читалищен деятел в Карлово; Мария Йорданова – уредник отдел ”Етнография” РИМ Пазарджик; Tanya Kirovska-Gramatikova Таня Кировска-Граматикова – колекционер и краевед; Сирхан Джелилов Мустафов Serjo Mustisimo – лекар анестезиолог и колекционер; Димитър Касапинов Димитър Касапинов – читалищен деятел и колекционер; Десислава Баханова Desislava Bahanova – хореограф и колекционер; Николай Тодев – колекционер.

Фотограф: Петър Петров Petar Petrov


Благодарим от сърце на всички консултанти, приятели и съпричастни на инициативата, които с информация, съвети и помощ, съдействаха за реализацията на проекта. Официални благодарности на нашите домакини и приятели от град Койнаре, община Червен бряг; домакините ни от с. Фотиново, община Батак – Атидже Ходжова и баба Маруда Спасова; на Музеен комплекс гр. Банско, Светла Барякова – директор и Георги Питов – музеен уредник – за гостоприемството и съдействието; на Мария Диянова – уредник в ИМ Кралово. Специални благодарности на баба Керана Европова Пишотова от Велинград! Благодарим на Светла Бонкова от Разлог – за подкрепата и съдействието за реализацията на целия проект.


„Девойко, мари хубава“ е проект на фондация „Българските корени“ по издирване, заснемане и документиране на автентични традиционни български народни костюми, носени от предците ни в миналото. Всяка носия се стараем да покажем в максимално реалистична среда, близка до тази на нейната активна употреба. Подхождаме с респект към костюма, към детайлите по него, към начина на забраждане и отношението, което той заслужава от всеки българин, който го е облякъл. Всеки костюм заснемаме от всички страни, с детайли отблизо и събираме подробно описание. Всяка година, най-добрите кадри, издаваме в календар, станал вече традиция за нас от 7 години.

260 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page