top of page
  • Tedy Mileva

Черен разложки фустан на плисета. Използван до средата на ХХ век.


Черен разложки фустан на плисета. Използван до средата на ХХ век.

Носията е показана в месец Юни в календара за 2022, 14 листов, стенен, с народни носии „ПИРИНСКО ДЕВОЙЧЕ ОТ РАЗЛОГА“

❤ Носията облече Мария Варсанова от Разлог.

❤ Костюмът е притежание на род от гр. Разлог.

❤ Сърдечно благодарим на Община Разлог за подкрепата в издаването на този календар!

👉 Ежедневна носия за по-възрастна жена, използвана до средата на ХХ век.

Състои се от бяла риза с изчистена пазва и украса по широките ръкави със запески ,,звездици“ и ръчно плетена дантела. Ризата неслучайно е без украса по пазвата, защото жената е вече родила и няма нужда от защита. Украсата по ръкавите е геометрична, а не разцъфнал цвят, който чака да бъде откъснат. Трябва да се подчертае, че българката и в работно облекло иска да е красива.

🔸 Върху нея се облича тъмен фустан от домашно тъкан вълнен плат. Горната част е по тялото, с дълбок остър пазвен разрез и пришита ситно плисирана пола.

Препасана е с фута, тъкана на вертикални линии в червено и синьо върху черна основа, със странични ивици с цветя. Коланът е дълъг, тъкан на стан без бърдо, с цветни орнаменти, наречен лашник, завива се няколко пъти около кръста. По същия начин се изработват и връзки за престилките, които са цветни, защото основата е многоцветна и се получават различни геометрични орнаменти при направата. Те освен функционално имат и декоративно значение, защото в Разложко пафти не могат да носят неомъжените млади жени.

Черен разложки фустан на плисета. Използван до средата на ХХ век.

🔸 Краката са обути с черни чорапи и цървули.

🔸 Главата е покрита с тънка морава забрадка – „каврак“, а за по-голяма представителност се слага отгоре кушак или вълнена кърпа в тъмен цвят. Металната украса е само от обеци – сребърна плочка с халкичка.

🔸 Такова е работното облекло на родили вече жени или на жени на възраст над 40 години. При работа или в ежедневието в дома тези жени не слагат накити, защото няма за кого да се кичат и да пазят тялото си, защото вече са родили своите деца.

👉 Носията облече красивото разложко младо момиче Мария Варсанова от Разлог.

👉 фотограф: Петър Петров

👉 Снимките за календара се направени в рамките на проектa „Изследване на спецификата и богатството на национални костюми от Разложкия край в светлината на културното многообразие“ се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.







Последни публикации

Виж всички
bottom of page