top of page
  • Tedy Mileva

ПРАЗНИЧНА ДВУПРЕСТИЛЧЕНА НОСИЯ ОТ СЕЛО БОХОТ, ПЛЕВЕНСКО


ПРАЗНИЧНА ДВУПРЕСТИЛЧЕНА НОСИЯ ОТ СЕЛО БОХОТ, ПЛЕВЕНСКО

Втора половина на ХІХ – началото на ХХ век. Носията е от колекцията на Таня Кировска-Граматикова - един истински ценител и изследовател на традиционните костюми от Северна България!

👉 Носията облече красивото момиче Юксел Лилова.

👉 Двупрестилчена носия от село Бохот, която се състои от:

🔸 Задна завеска (вълненик) – както подсказва името е изтъкан от вълнени разноцветни конци на обикновен домашен стан. Представлява правоъгълно парче, което е набрано в талията с вълнен конец на няколко реда, така че да образува дипли (плохи), по изпъкналостите на които се виждат орнаментите, обикновено цветя и геометрични фигури. Плохите са в черен цвят, така че да изпъкват цветните орнаменти, в които има преплетени сърмени нишки. Долната част се обточва с черен вълнен плат, като само по видимата част на диплите се поставя сърмена ивица.

🔸 Риза (пърте) – изработена е от домашно изтъкан бял памучен плат с червени ивици по дължината на плата. Дълга е до глезените и е силно набрана около отвора за главата, откъдето идва и името ѝ – бърчанка. Ризата е лятна, с ръкав до лакътя и със среден пазвен разрез. Декорирана е с шевица по пазвата, ръкавите и полите, изпълнена с ръчно предени вълнени конци, предимно в тъмнокафяво и червено.


ПРАЗНИЧНА ДВУПРЕСТИЛЧЕНА НОСИЯ ОТ СЕЛО БОХОТ, ПЛЕВЕНСКО

🔸 Престилка (бохча) – състои се от един плат. Изтъкана е от същите цветове вълнени конци, от които е изтъкан и вълненикът, като стилизираните геометрични и растителни фигури са подредени във водоравни редове. Престилката е обточена от три страни с черно кадифе и дебели сърмени ширити. Характерно за престилката от село Бохот са монетите, които са разположени в 5 вертикални колони, които започват малко под средата на престилката. Монетите са служели не само за декорация, но са били и белег на добро материално положение.

🔸 Забраждане – в Бохот е разпространена бяла забрадка (бариш) от домашно тъкан памучен плат или от фабричен кафяв копринен плат. Баришът може да е обточен с мъниста или в двата края украсен с цветни вълнени пискюлчета (кичета). Под бариша се носи шапчица, която бохотчани наричат малка каица. Тя е ушита от бял памучен плат, като от двете страни има пришити правоъгълни парчета, наречени плесници, върху които са зашити гроздообразно монети. Баришът се поставя върху шапката и се завръзва над челото, като краищата се разделят на две по средата.

🔸 Чорапи – изплетени са от дебели, тъмнокафяви вълнени конци. Украсата представлява околовръстни разноцветни гривни в цветовете на вълненика и престилката, разделени с мъниста.


ПРАЗНИЧНА ДВУПРЕСТИЛЧЕНА НОСИЯ ОТ СЕЛО БОХОТ, ПЛЕВЕНСКО

👉 Как красивата Юки представя себе вижте тук в нейната визитка:

"Аз съм Юксел, кръстена съм на моя дядо и съм израснала в България.

През свободното си време обичам да чета книги, да гледам филми и да излизам. Усещането да облека такава носия е много хубаво и ако ми се отдаде възможност бих го направила пак! България е много красива страна и се гордея, че съм българка!"

👉 Фотограф: Петър Петров

❤️ ФОНДАЦИЯ „ЖИВИТЕ БЪЛГАРСКИТЕ КОРЕНИ“ поднася благодарности на фирма Олком ЕООД, както и на дигитална агенция Богара ООД за подкрепата в издаването на този календар!

















376 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page