top of page
  • Tedy Mileva

ПРАЗНИЧНА ДВУПРЕСТИЛЧЕНА НОСИЯ ОТ СЕЛО ГАЛИЧЕ, ВРАЧАНСКО


 ПРАЗНИЧНА ДВУПРЕСТИЛЧЕНА НОСИЯ ОТ СЕЛО ГАЛИЧЕ, ВРАЧАНСКО

Втората половина на ХІХ – началото на ХХ век. Носията е от колекцията на Таня Кировска-Граматикова, един истински ценител и изследовател на традиционните костюми от Северна България, събрала в безценна колекция уникални костюми от различни региони!

👉 Носията облече красивото момиче Цветилена Кънчева

👉 Носията се състои от задна престилка, нар. вълненик, богато набран и дълъг до под коленете, предна престилка, украсена с монети, нар. парянка, риза с богати шевици в преобладаващ червен цвят по пазвата, ръкавите, раменете и полите и горна дреха от бял вълнен плат – късак, богато украсена с апликации и везмо от червено сукно по гърба, чорапи, колан, бяла забрадка от домашно тъкан бял кенар, с ръчна дантела по краищата. Накити – челник, трепки, гривни рогатки, гердан с пендари, пафти.

👉 Как красивата Цвети представя себе вижте тук в нейната визитка:

"Родена съм и израстнала в малкото Северозападно градче Койнаре. Кръстена съм на моята баба Цветанка. На 20 години съм, студентка втора година. Обичам да прекарвам времето си с любимите за мен хора. В нашето семейство спазваме всички български традиции и обичаи!

Усещането, което ми носят традиционните български носии е уникално! Когато облека носия се чувствам все едно се пренасям във времето, в което това облекло е било неизменна част от ежедневието на жената. Трудно може да се опише с няколко думи това чувство. Бих обличала носия при всеки повод и с най-голямо удоволствие!

Според мен, България има силата да премине през всичко!"

👉 Фотограф: Petar Petrov

❤ФОНДАЦИЯ „ЖИВИТЕ БЪЛГАРСКИТЕ КОРЕНИ“ поднася благодарности на фирма Олком ЕООД, както и на дигитална агенция Богара ООД за подкрепата в издаването на този календар!
580 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page