top of page
  • Tedy Mileva

Празничен зимен разложки костюм – аба


Празничен зимен разложки костюм – аба – корица на на календара за 2022 година

Празничен зимен разложки костюм – аба – корица на на календара за 2022 година 14 листов, стенен, с народни носии „ПИРИНСКО ДЕВОЙЧЕ ОТ РАЗЛОГА“ ❤ Един календар, посветен на уметността, красотата и духовната сила на българката от Разложкия край.

👉 Празничен зимен разложки костюм – аба, характерен за втората половина на ХІХ век. В Разложко това е най-употребяваната по това време зимна дреха. Забунът и клашникът са горни дрехи с подобни кройки, но забунът по-често е с ръкав. Ушит е от литоткан вълнен плат в „кармъзов“ (червен) цвят и може да е прорязан от бели, сини, червени и жълти нишки по основата. Подплатата е бяла, памучна, леко ватирана и тегелирана. Обикновено е без ръкави при работа, но за премяна се добавят ръкави, с което става долна дреха и се носи под абата. Обърнатите капаци на ръкавите са подшити с шарен фабричен плат. Абата е без ръкави – на рамушки. Ако се носят едновременно с клашника, той става долна, а абата – горна дреха. Облича се при излизане „пред хората“: при ходене на черква или на гости. Тя е изработена от тепана дебела вълнена тъкан, с обточване от светлосин или черен гайтан по краищата. Удължена и разширена е, за да може да се носи „на опретулькя“ – със запретнати назад поли, като върховете им се срещат отзад, на кръста, и се захващат с пояса или колана на престилката. Така стилът при носене на абата внася раздвиженост в композицията на костюма и позволява да се види красотата на горната дреха – забун, антерия.

❤ Носията облече Борислава Кутларска от Разлог.

❤ Костюмът е от фонда на Исторически музей - Разлог.

❤ Сърдечно благодарим на Община Разлог/ Municipality of Razlog за подкрепата в издаването на този календар!

👉 Календарът можете да закупите тук:

https://www.bulgarianroots.bg/bulgarian-roots-eshop

🌞 Борислава не е само красиво лице и чаровна усмивка. Вижте още за това родолюбиво девойче, в нейната визитка тук:


Празничен зимен разложки костюм – аба – корица на на календара за 2022 година

👉 „Казвам се Борислава, на 16 години, родена съм и живея в гр.Разлог. Уча във вековната разложка гимназия "Братя Каназиреви". Занимавам се с много неща, но най-вече те са свързани с фолклора ни. От близо 9 години ходя на народни танци в ДТС" Разложенче", а от половин година свиря на тамбура.

Възхищавам се на населението в нашия град, живата традиция и неугасващия дух на нас младите. Винаги съм била смайвана от непоклатимия дух на местното население. Желанието възрастните да предават на дечицата този дух, умения и знания. Спазват си всички местни празници и обичаи и се очакват с огромно нетърпение от целия Разлог.