top of page
  • Tedy Mileva

ЖЕНСКА СВАТБЕНА ВЛАШКА НОСИЯ ОТ ПЛЕВЕНСКО от началото на ХХ век


ЖЕНСКА СВАТБЕНА ВЛАШКА НОСИЯ ОТ ПЛЕВЕНСКО от началото на ХХ век

ЖЕНСКА СВАТБЕНА ВЛАШКА НОСИЯ ОТ ПЛЕВЕНСКО от началото на ХХ век, показана от чаровната Александара Диновска от гр. Койнаре. Носията е от частната колекция на Таня Кировска - Граматикова, ценител и изследовател на традиционните костюми от Северна България.


👉Носия се състои от риза (камаша), богато везана с червени и черни конци по пазвата, полите и дължината на ръкавите, предна (бошадън на инте) и задна престилка (завелка или бошадън ън дърът), пояс, бели чорапи и бяла кърпа за глава (бробладъ), обшита от всички страни с пайети и мъниста. Предната престилка е по-дълга с втъкани цветя, а задната е червена и по-къса. Поясът е везан със същите орнаменти като ризата и е обточен с дантела.

Носията е показана на корицата на календара "Девойко, мари хубава" с народни носии за 2022.




ЖЕНСКА СВАТБЕНА ВЛАШКА НОСИЯ ОТ ПЛЕВЕНСКО от началото на ХХ век


Ето как Алекс Диновска представя себе си:

"Казвам се Александра Димитрова Диновска. Аз съм родена и израснала в едно малко градче, което се намира в Северна България. Името му е гр.Койнаре. ( Намира се в област Плевен)

Кръстена съм на своя дядо, който е носел името Андрей.

Средното си образование съм завършила в своя роден град - Койнаре. В момента съм студентка във ВТУ - 3-ти курс, специалност Начална и Специална училищна педагогика.

От малка вземам участие в танцовия състав на местното читалище. Любовта съм към фолклора дължа на своите роднини по майчина и бащина линия. В семейството ми се уважават и тачат българските народни традиции.

Усещането да облечеш носия на повече от 100 години е невероятно. Бих облякла народна носия отново, без значение какъв е повода.

Какво е за мен България? За мен България е всичко."


фотограф: Петър Петров



Последни публикации

Виж всички
bottom of page