top of page

Черен разложки фустан на плисета

Използван до средата на ХХ век

Черен разложки фустан на плисета, използван до средата на XX век
Черен разложки фустан на плисета, използван до средата на XX век

Ежедневна носия за възрастна жена, използвана до средата на ХХ век.


Състои се от бяла риза с изчистена пазва и украса по широките ръкави със запески ,,звездици“ и ръчно плетена дантела. Ризата неслучайно е без украса по пазвата, защото жената е вече родила и няма нужда от защита. Украсата по ръкавите е геометрична, а не разцъфнал цвят, който чака да бъде откъснат. Трябва да се подчертае, че българката и в работно облекло иска да е красива.

Черен разложки фустан на плисета, използван до средата на ХХ век

Върху нея се облича тъмен фустан от домашно тъкан вълнен плат. Горната част е по тялото, с дълбок остър пазвен разрез и пришита ситно плисирана пола.


Препасана е с фута, тъкана на вертикални линии в червено и синьо върху черна основа, със странични ивици с цветя. Коланът е дълъг, тъкан на стан без бърдо, с цветни орнаменти, наречен лашник, завива се няколко пъти около кръста. По същия начин се изработват и връзки за престилките, които са цветни, защото основата е многоцветна и се получават различни геометрични орнаменти при направата. Те освен функционално имат и декоративно значение, защото в Разложко пафти не могат да носят неомъжените млади жени.Черен разложки фустан на плисета, използван до средата на ХХ век

Краката са обути с черни чорапи и цървули.


Главата е покрита с тънка морава забрадка – „каврак“, а за по-голяма представителност се слага отгоре кушак или вълнена кърпа в тъмен цвят. Металната украса е само от обеци – сребърна плочка с халкичка.