top of page

Черен разложки фустан на плисета

Използван до средата на ХХ век

Черен разложки фустан на плисета, използван до средата на XX век
Черен разложки фустан на плисета, използван до средата на XX век

Ежедневна носия за възрастна жена, използвана до средата на ХХ век.


Състои се от бяла риза с изчистена пазва и украса по широките ръкави със запески ,,звездици“ и ръчно плетена дантела. Ризата неслучайно е без украса по пазвата, защото жената е вече родила и няма нужда от защита. Украсата по ръкавите е геометрична, а не разцъфнал цвят, който чака да бъде откъснат. Трябва да се подчертае, че българката и в работно облекло иска да е красива.

Черен разложки фустан на плисета, използван до средата на ХХ век

Върху нея се облича тъмен фустан от домашно тъкан вълнен плат. Горната част е по тялото, с дълбок остър пазвен разрез и пришита ситно плисирана пола.


Препасана е с фута, тъкана на вертикални линии в червено и синьо върху черна основа, със странични ивици с цветя. Коланът е дълъг, тъкан на стан без бърдо, с цветни орнаменти, наречен лашник, завива се няколко пъти около кръста. По същия начин се изработват и връзки за престилките, които са цветни, защото основата е многоцветна и се получават различни геометрични орнаменти при направата. Те освен функционално имат и декоративно значение, защото в Разложко пафти не могат да носят неомъжените млади жени.



Черен разложки фустан на плисета, използван до средата на ХХ век

Краката са обути с черни чорапи и цървули.


Главата е покрита с тънка морава забрадка – „каврак“, а за по-голяма представителност се слага отгоре кушак или вълнена кърпа в тъмен цвят. Металната украса е само от обеци – сребърна плочка с халкичка.


Черен разложки фустан на плисета, използван до средата на ХХ век

Такова е работното облекло на родили вече жени или на жени на възраст над 40 години. При работа или в ежедневието в дома тези жени не слагат накити, защото няма за кого да се кичат и да пазят тялото си, защото вече са родили своите деца.

Черен разложки фустан на плисета, използван до средата на ХХ век
 
 

Носията облече Мария Варсанова от Разлог.

Носията е притежание на род от Разлог.


Проектът „Изследване на спецификата и богатството на национални костюми от Разложкия край в светлината на културното многообразие“ се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Културно наследство“.

В изпълнение на целите на проекта представяме някои от най-красивите традиционни костюми, характерни за Разложката котловина през последните 2 века.

Поднасяме искрените си благодарности на нашите домакини от Исторически музей – гр. Разлог, и на всички местни хора, помогнали за реализацията.

Специални благодарности на всички участници и членове от екипа, които отделиха от времето си и с полезна информация, знания и ценни съвети направиха възможна работата по проекта.

Реверанс пред момичетата и момчетата от гр. Разлог, които застанаха пред камерата ни и със своя ентусиазъм, младост и красота възродиха за нов живот най-красивите носии от стара Мехомия.

433 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page