top of page
  • Tedy Mileva

Фотографска изложба „ЖИВО НАСЛЕДСТВО“ в Пловдив

От 1 до 30 септември в двора на Регионален Етнографски музей - Пловдив, се организира фотографска изложба „ЖИВО НАСЛЕДСТВО“.


Изложбата е реализирана съвместно с Регионален Етнографски музей - Пловдив и с любезното съдействие на куриерска фирма ЕКОНТ ООД. Тя представя на големи фотоси една прекрасна сбирка от традиционни носии от различни региони на България. По-голямата част от тях са изработени преди повече от век и могат да се видят само в музея.

Освен ежедневното си предназначение, българският традиционен костюм има и социокултурна роля, която се усеща и разпознава във всяка носия, без значение от нейната териториална принадлежност. Облеклото отразява усета за красота, цветова хармония и симетрия, а от друга страна, разкрива и познаването в детайли на природните дадености.

За богатството и културното многообразие на костюма, освен принадлежността към конкретен етнос или етнографска група, определяща роля са имали пола, възрастта, семейното положение, поминъка, вярата, традициите. Това многообразие може да се види в кое да е село или паланка, а може да бъде открито и във всеки елемент на облеклото.

Всяка носия разказва своята история…

Изложбата е част от инициативата „Европейски дни на наследството“.114 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Commentaires


bottom of page