top of page
  • Tedy Mileva

Фондация “Живите български корени” дава нов живот на костюми от стара Мехомия

На 27.07.2021 г. в музея в гр. Разлог пред културната общественост и гостите на гр. Разлог и района, както и почитатели на традиционната българска култура бе представен проектът „Изследване на спецификата и богатството на национални костюми от Разложкия край, в светлината на културното многообразие“, организиран от Национален фонд “Култура” към Министерството на културата и спечелен от Фондация “Живите български корени” през 2020 г.


Фондация “Живите български корени” дава нов живот на костюми от стара Мехомия

Едновременно с представянето на проекта стартира и мобилна изложба, която ще представи в естествен размер всички носии, дигитализирани в рамките на проекта. След представянето ѝ в гр. Разлог, изложбата под надслов Културно многообразие на национални костюми от Разлога, ще обиколи редица музеи в цялата страна. Заложено е и представяне на изложбата в Северна Македония и Румъния. Гостуването е планирано да се осъществи заедно с местни състави, като има за цел да популяризира местните традиционни и културни елементи, както и типичния местен фолклор.


От момента на спечелване на проекта, екипът стартира усилена работа, организира фотосесии на различни локации в землището на стара Мехомия, като на тях се заснемат някои от най-красивите носии от Разлога. За основна цел си поставят да бъдат възродени повече от 25 културни шедьовъра, обличайки в носиите млади девойки от гр. Разлог. Проектът дава шанс на Фондация „ЖИВИТЕ БЪЛГАРСКИ КОРЕНИ“ да представи някои от най-красивите носии от стара Мехомия, нагледно доказателство за съхранения български дух от последните няколко века. Скътани в ракли, в стари скринове, грижливо пазени от далновидни и родолюбиви българи, те са чакали стотици години да дойде времето, в което да разкажат за ежедневието и битието на своите собственици.


Известна част от костюмите, както и накитите и украшенията към тях, са предоставени от Исторически музей – Разлог. Това е мястото, което всеки човек, минал през Разлог, би трябвало да посети. Това е мястото, където можете да чуете разкази и напеви, надживели времето и запазили българщината в истинския ѝ и неподправен вид.


Екипът на фондацията, в който участват родолюбиви хора от Разлог, се среща и провежда разговори с колекционери и семейства, запазили като светини спомени, разкази, документи, детайли, а и цели носии, предавани от поколение на поколение. Носиите дават реална представа за силата на традициите, които са движили предците ни и са им помогнали да съхранят и предадат на своите потомци жив корена български.


Понякога екипът, тръгвайки си, скришом избърсва прокраднала се издайническа сълза или със страхопочитание приема малките подаръчета от своите домакини, партньори или нови приятели. Неизменно обаче остава и се засилва усещането, че в този край хората са съхранили огъня на българщината дълбоко в сърцата си. Запазили са живи своите български корени и са готови да направят всичко, за да не изчезне традицията.


Фондация „ЖИВИТЕ БЪЛГАРСКИ КОРЕНИ“ изказва своите благодарности на домакините си от Исторически музей – гр. Разлог, и на всички местни хора, помогнали за реализацията на проекта.

„Специални благодарности на всички участници и членове от екипа, които отделиха от времето си и с полезна информация, знания и ценни съвети направиха възможна работата по проекта:

Светла Бонкова – основен консултант Христина Манова – директор на Исторически музей – Разлог Илия Тантилов – уредник в Исторически музей – Разлог Грозделина Георгиева-Саватинова – етнолог и уредник РЕМ – Пловдив Петър Кърпачев – консултант Иван Мишков – консултант Наследници на рода Терзиеви Елена Рачева Лиляна Бангеева


Реверанс пред момичетата и момчетата от гр. Разлог, които, заставайки пред камерата, със своя ентусиазъм, младост и красота възродиха за нов живот най-красивите носии от стара Мехомия“:


Хелена Карджиева Лъчезара Праматарова Радост Димитрова Мария Вартанова Мария Коцакова Катерина Анастасова Ива Топалова Борислава Кутларска Веселина Ангелинина Илияна Монева Борислава Кутларска Ралица Юрукова Елица Парапунова Антония Прешелкова Кристина Кърпачева Ирена Пандева Марио Бонков Петър Бонков


137 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

コメント


bottom of page