top of page

Голяма Богородица е!

"Който не изповядва, че Мария е Богородица, е чужд на Бога"

(Ерist. 101).


На днешния ден, 15 август, от православни и католици се отбелязва един от 12-те най-големи християнски празника - Успение на пресвета Богородица - закрилница на майчинството, родилките и техните рожби.


Според Светото писание, на 64 - годишна възраст, Божията майка, напуска земята и отива в при сина си. Богородица се молила в Елеонската планина, когато Архангел Гавраил й се явил, подал й палмова клонка и й съобщил, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното й желание било да види Светите апостоли заедно, така, по чуден начин, те се пренесли пред вратите на дома й в Йерусалим.


Три дни след това самият Иисус Христос, обкръжен от ангелски ликове и светци, слязъл от небесата за душата на Света Богородица. Погребали я в пещера край Гетсимания и затворили входа й с камък. И когато няколко дни по-късно го отворили, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намерили само плащеницата ѝ - тя възкръснала и се e преселила при своя син, отзовала се е на неговия зов с вяра и смирение.


И до днес, образът на Приснодева Богородица се олицетворява с образ на закрилница на майчинството, на жените и на семейното огнище като цяло. Вярва се още, че Богородица е посредник при приемане на душите в света небесен.


Този празник, и в миналото, и днес се чества най-вече от жените. След литургията в църквата, те замесваст богородична пита и я раздават, заедно с плодове, за здраве и за душите на починалите. В някои райони на България има запазени традиции да се правят общоселски събори и родови срещи на оброчища или край църкви и манастири, носещи името на Богородица.


На този ден не трябва да се работи. А според старо поверие, младите жени не трябва да докосват нищо, което има червен цвят, за да не бъдат “ялови булки” - бездетни. Също така, се вярва, че днес Божията майка ще чуе и приеме молитвите на всички жени, които имат проблеми със зачеването. Те трябва да занесат дарове на Светицата в църквата - цветя, дрехи, които да поставят пред нейната икона. Отдавна е запазена и традицията в нощта срещу празника бездетни и болни да преспиват на свято място, където се молят за здраве, за изцеление и за благословията на Дева Мария.143 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentarios


bottom of page