top of page

Успение на света Анна - покровителката на бременността

На днешната дата, 25 юли, църквата отбелязва Успение на св. Анна. Празникът се нарича още и лятна св. Анна. Това е вторият ден през годината, който е посветен на потомката на Аароновия род, която е родила Мария, бъдещата майка на Спасителя на човечеството.

Света Анна, фреска от Фарас, 7 век (детайл)
Света Анна, фреска от Фарас, 7 век (детайл)

Св. Анна е покровителка на бременността, раждането и майчинството. И за да могат да износят плода и да родят леко, се вярва, че жените трябва да спазват определени забрани на този празник - не трябва да работят нищо, да метат, да мият, да шият или да плетат. Това, което е хубаво да направят стопанките на дома в този ден, е да замесят пресни пити и да ги раздадат, за да ги пази светицата децата им от “огън” - висока температура и треска. Също така невестите трябва да отидат на църква, да се помолят за здравето на децата си и да запалят свещ пред иконата на светата закрилница, да я “окичат” с цветя и да й дарят с ризи, чорапи, кърпи и пари.


Християнският персонаж на св. Анна носи в себе си всички характеристики на жена-светец, която е закрилница на майчинството. В нейния образ обаче не само тази линия, а и друга, която води началото си от древните езически представи за Богинята майка. В тази връзка, този празник се свързва не само с бременността, а и със смъртта, защото това е денят на успението на св. Анна. Тази свързаност между новия живот и този, който напуска земята, е свързана с митологемата живот-смърт-нов живот. Тук може да се открие и отговорът на въпроса защо св. Анна е изобразявана в иконографиите като лежаща родилка с лице на старица - символ на прераждането, на раждащото се от смъртта ново начало.


119 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentários


bottom of page