top of page

Жасмина Бушева-Кацарска - “Самодивите се раждат от любов”


Жасмина Бушева-Кацарска е родена в град Брегово. Завършва Славянска филология във Великотърновския университет през 2007 година. Животът й между Краков, Велико Търново, Станфорд, София, Лондон, Перник, Видин е цветен и емоционален! Казва за себе си, че вярва в чудесата с цялото си сърце, а нейното най-голямо чудо е синът й - Георги! Книгата “Как се раждат самодивите” е на пазара от 3 месеца, а интересът към нея е огромен. Как е успяла да спечели читателите, прочетете в следващите редове. С Жасмина Бушева-Кацарска разговаря Анелия Крумова.


1. Няма как да не започна интервюто с въпроса как всъщност се раждат самодивите?


Как се раждат самодивите е въпрос, който ме вълнува от години. Прочела съм толкова много приказки, легенди и предания за самодиви и открих нещо интересно. Или изобщо не се дава обяснение как, всъщност, се раждат самодивите, или отговорите са толкова различни и разнопосочни, че започваш да се чудиш, кое да приемеш за отправна точка. Трябваха ми години, за да осъзная, че всъщност, аз трябва сама да открия своята истина. Да намеря отговора между многото възможни варианти. Така се появи първият ми разказ "Как се раждат самодивите", на който е кръстена, всъщност, книгата. Тя се състои от седем разказа на фолклорна тематика и самата книга като цяло е отговор на въпроса "Как се раждат самодивите?". В края на седмия, последен разказ, читателят ще открие как, всъщност, се раждат тези митични същества. Това е моят отговор, обаче. В богатството на българския фолклор, може да се открият много и разнообразни отговори на този въпрос. Но за мен едно е сигурно, самодивите се раждат от любов!2. Как се роди идеята за книга с такава тематика?


Тази книга е плод на моята огромна любов към българския фолклор и българските митове, легенди и предания. Всъщност, това което се случи в началото, беше създаването на първия разказ "Как се раждат самодивите". Самата аз не очаквах, че ще напиша цяла книга. Но подкрепата на всички приятели и на моята духовна сестра Теди Милева, ми дадоха криле и аз повярвах в себе си. Тяхното желание да продължа да пиша още разкази ме вдъхновиха и ми дадоха необходимите сили и увереност. Така, на бял свят се появи разказът Ангелина Огнената, а след него и останалите. Един ден с Теди си говорихме за разказите, как вече се събират много и аз й споделих, че имам една съкровена мечта и тя е да издам книга. Тогава тя ме подкрепи и ми каза, че фондация Живите български корени, от която тя е част, ще застане плътно до мен и ще осъществят мечтата ми. След около година на бял свят дойде книгата "Как се раждат самодивите". Така че тази книга е наше общо дете. Тя е символ на нашата обща любов към българския фолклор и тя е символ на това, как фондация Живите български корени се грижи за опазването на фолклорното и духовно богатство на България.


3. А Вие вярвате ли в чудеса? Кое е Вашето чудо?


Да, аз вярвам в чудесата! Вярвам с цялото си сърце! Чудесата са навсякъде около нас, стига да имаме сърце да ги почувстваме и вяра, за да ги видим. Моят живот е изпълнен с чудеса и вълшебство, но най-голямото ми чудо е Георги - моят син.


4. Колко красиво име - Жасмина, изпълнено с усещане за добро, за светлина! Такава ли е и душата Ви - изпълнена с добро, със светлина, с оптимизъм…?