top of page
Tedy Mileva

КОСТЮМ ОТ С. ВЕЛИЧКОВО, ПАЗАРДЖИШКО


 КОСТЮМ ОТ С. ВЕЛИЧКОВО, ПАЗАРДЖИШКО

Началото на ХХ век. Носията е от фонда на Регионален исторически музей Пазарджик, облечена със съдействието на Мария Йорданова – уредник отдел „Етнография“ РИМ Пазарджик ❤

👉 Носията облече красивата млада жена Ани Динева от Пловдив. На снимките с Ани присъстваше и нейната малка дъщеричка - Снежанка. Ще я видите и нея, в някои от кадрите с мама.

👉 Носията от с.Величково се състои от рокля без ръкави, при полите има украса от три тънки ивици черен плат. Ивица черен плат обточва огърлието, следвана от бордюр от листа в същия цвят. Ризата е памучна, с поли от пришита бяла кенарена ивица, богата ръчно изплетена дантела на ръкавите и везбена украса по пазвения отвор. Кърпата е масленозелена, памучна, с красиви зарафлъци (кенета). Черната сатенена престилка е с украса от избродиран цветен венец. Ръчно изплетените чорапи от памук са с разноцветна флорална украса.

👉 Как красивата Ани представя себе вижте в нейната визитка тук:

"Родена съм в град Панагюрище. Живяла съм няколко години в Стрелча и след това в град Пловдив. Кръстена съм на баба ми Анна. Моето име е с библейски произход и означава - благодат. В момента съм в майчинство. Имам малка дъщеричка. Много обичам да се занимавам с деца и наскоро завърших педагогика. Обичам да рисувам. Обичам и се вълнувам от музика, приключения, разходки със семейството и приятели.

 КОСТЮМ ОТ С. ВЕЛИЧКОВО, ПАЗАРДЖИШКО

В моето семейство винаги са се уважавали българските традиции. Спомням си когато бях малка и ходех на детска градина, как баба ми една година се беше облякла като Баба Марта за тържеството в детската градина. Тогава аз много я ревнувах, спомнях си че дори се разплаках, защото мислех, че така ще е баба и на другите деца. Но пък в същото време се гордеех с нея.

Сестра ми е народна певица и много често се наслаждавам на български народни песни. Обичам да гледам и народни танци.

Харесвам минералните извори в Стрелча. Всяка година там се чества празника на розата, а на Илинден се прави събор.

С голямо удоволствие и вълнение облякох тази над 100 годишна носия за снимките. Почувствах се горда със себе си, като истинска българка. С удоволствие отново бих облякла народна носия. Бих я облякла за Лазаров Ден, фотосесия и за всеки друг повод, за който би било подходящо.

За мен България е една красива държава с много традиции и красиви народни носии!"

👉 Фотограф: Петър Петров

❤️ Благодарим на Борис Хаджийски – Директор на РИМ – Пазарджик и Мария Йорданова – уредник отдел „Етнография“ РИМ Пазарджик за съдействието и приятелството!

❤️ФОНДАЦИЯ „ЖИВИТЕ БЪЛГАРСКИТЕ КОРЕНИ“ поднася благодарности на фирма Олком ЕООД, както и на дигитална агенция Богара ООД за подкрепата в издаването на този календар!





285 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page