top of page
  • Tedy Mileva

Празничен разложки забун без ръкав, от началото на XX век


Празничен разложки забун без ръкав, от началото на XX век

Носията е показана в месец Юли в календара за 2022, 14 листов, стенен, с народни носии „ПИРИНСКО ДЕВОЙЧЕ ОТ РАЗЛОГА“

❤ Носията облече Антония Прешелкова от Разлог.

❤ Костюмът е от фонда на Исторически музей - Разлог

❤ Сърдечно благодарим на Община Разлог за подкрепата в издаването на този календар!

👉Празнична носия, характерна за началото на ХХ век. Състои се от забун без ръкави, изработен от фабричен памучен плат – червена основа на бели райета. Забунът е любима дреха в региона, като с идването на новия век постепенно е изоставена от по-младите жени, а се носи главно от по-възрастните. Трапецовидната форма на дрехата от кръста надолу е постигната с високите клинове отстрани, а липсата на набори допринася за изчистения вид и кройка.

🔸 Пазвата е дълбоко изрязана, овална, богато обточена с черен гайтан и син ширит. Копчетата са сложени на допълнително парче плат в лилав цвят, чийто заострен връх влиза в деколтето. Интересно е това смесване на елементи от различни видове дрехи. Това показва паралелното съществуване на облеклата и взаимното преливането на елементи едни към други, в случая между този забун и „аления фустан“ с пазва с допълнително заострено парче плат за копчетата, а може би това е прототипът на фустаните с изрязана и украсена пазва. На отворената пазва е сложен нагръдник от тъмносиньо кадифе, върху който добре се откроява огърлицата със златния пендар.

🔸 Отдолу е сложена дълга бяла риза със „запески“, обточване със син цвят по ръкавите и дантела по полите.

Празничен разложки забун без ръкав, от началото на XX век

🔸 Кръстът е пристегнат с червен пояс, а над него с лашници е препасана типичната червена празнична разложка престилка, украсена с цветя и черни ресни – „пушета“, отдолу. Бордюрът под цветната украса изцяло импонира с геометричната украса на двойно препасаните лашници (върви) на престилката, като подчертава чувството на симетрия и естетика у жената.

🔸 Краката са с кафяви чорапи с везба по стъпалото и глезените и нахлузени влашки чехлички с червен помпон. Главата е покрита с морава забрадка – „кушак синджирлия“, което наред с останалите елементи придава допълнителна представителност на костюма.

🔸 И момите, и невестите слагат огърлици, гривни, обеци, но само омъжените жени могат да сложат и пафти.

Празничен разложки забун без ръкав, от началото на XX век

👉 Носията облече красивото разложко младо момиче Антония Прешелкова от Разлог. Повече за нея можете да научите в нейната визитка:

"Казвам се Антония Прешелкова и уча право в УНСС. Обичам да пътувам и да правя дълги разходки сред природата. Корените ми са от Разлог, където и самата аз съм израснала. Моето семейство уважава българските народни традиции. Помня когато за пръв път облякох носия и участвах в "Старчевата". Бях много малка, но въпреки това помня цялата емоция на празника, която усещам и до днес. Моята връзка с фолклора е това, че съм израснала в такава среда. В Разлог няма как да не останеш съпричастен с фолклора и да не го носиш в себе си. В родния си край харесвам най-много харизмата и мотивацията на хората да съхраняват традицията. Усещането да облечеш носия на 100 години е прекрасно. Чувствам се късметлийка да имам честта да облека нещо подобно. Обичам да нося носии и бих облякла носията си на 1-ви януари, разбира се. България за мен е незаменима и невероятна!"

👉 фотограф: Петър Петров

👉 Снимките за календара се направени в рамките на проектa „Изследване на спецификата и богатството на национални костюми от Разложкия край в светлината на културното многообразие“ се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.




296 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page