top of page
  • Tedy Mileva

Свети Сава


Фреска на Свети Сава от Милешевския манастир
Фреска на Свети Сава от Милешевския манастир

Вчерашният празник бе в чест на света Варвара, а на днешната дата - 5-ти декември, честваме нейната сестра, а също и сестра на св.Никола - св. Сава.

В представите на народа, тя е покровителка на чумата. За разлика от представите на народа, където Света Сава е жена-светица, източноправославната църква посвещава този ден на мъж-светец - Свети Сава.


Обредните действия, извършвани на този ден в миналото, са били подобни на тези, които се извършвали и на деня на св. Варвара - обредността отново била изцяло женска, а ритуалните действия отново насочени към благополучие през следващия селскостопански сезон и към облагодетелстване на злите сили.


Жените замесвали и изпичали питки, които раздавали за здраве и плодородие. Наблюдава се и типичната за денят на св. Варвара женитбено-гадателска насоченост на обредите. Момите ставали още преди изгрев слънце и пресявали брашно през обърнато наопаки сито. А по време на пресяването, момичето водело обреден диалог с по-стара жена, която казвала “Не тъй, чедо, обърни ситото!”. Тя следвала заръката и хващала ситото по правилен начин. Бабата отново питала “Кой ще те учи?”, а девойката отговаряла “Свекървата”. “Дай Боже да бъде по-добра от мен”, благославяла бабата, за да има сполучлива женитба момичето.


В някои краища на България, денят се празнувал в чест на мъртвите. Там жените приготвяли варено жито и го раздавали на гробищата за помен.


Най-основно, според народните вярвания, Варвара и Сава приготвяли трапезите за Никулден, откъдето идва и поговорката “Варвара вари, Сава пече, а св. Никола - гости гощава.”



21 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page