top of page
  • Tedy Mileva

Женска Коледа


Света великомъченица Варвара (Варвара), Хелиополис, Сирия
Света великомъченица Варвара (Варвара), Хелиополис, Сирия

Днес, 4 декември, е денят на св. Варвара, известен още като Женска Коледа. Празникът е наречен така защото в обредните действия, свързани с него, участвали само девойки.


От една страна, св Варвара е покровителка на детските болести - в народните представи тя грозна, куца стара баба, облечена в дрипи, носеща тояга, с която удря децата и в следствие на удара, те се разболяват. От друга страна, светицата се приема като символ на плодородието, като покровителка на домашните животни, на здравето и на брака. Това прави св. Варвара близка до образа и функциите на св. Екатерина, а и не само до нея, а и като цяло до народните представи за християнските божества в женски образ.


В миналото на този ден за здраве и за омилостивяване на болестите, стопанките на къщите месели пити и приготвяли обредно ядене, които раздаздавали на роднини и съседи. Обикновено моми раздавали приготвените неща, като се надпреварвали помежду си коя първа ще раздаде погачата си. По това гадаели, че която изпревари останалите, ще ги изпревари и с женитбата.


В други краища на България, се събирали групи девойки, наречени варварки, обличали се с нови, празнични дрехи и започвали да обикалят по къщите, където пеели обредни песни и благославяли стопаните със здраве и плодородие.


А на други места пък, нечетен брой деца отивали на сметището, където занасяли дърва и боб. Там сварявали боба и го оставяли за “Баба Шарка”, за да я омилостивят.


От описаните неща, може да се направи извод, че празникът е свързан с обреди, имащи важна защитна роля, а също така и с женитбени гадания.


17 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page