top of page
  • Tedy Mileva

Св. Сава (Савинден) - празник на духа пазител на дома, плодородието и женската сила


България от началото на XX век. Сцена от селския живот Автор: неизвестен. Архив на Британската библиотека

На 5 декември православната църква чества преподобни Сава Освещени - от Кападокийската област, живял през VI век, монах безсребреник, духовен учител на християните по кроткост, смирение, упование в Бога и себеотрицание.


В народната традиция този ден се свързва с почитането на духа покровител, плодородието и женската сила. В народните представи всеки дом и семейство има свой дух покровител, който обикновено приема образа на смок. На Савинден се почита този дух, като по традиция на този празник се пържат мекици и се раздават на роднини и съседи, с пожелание за благополучие и късмет. За здраве и плодородие жените раздават и питки. На празника народната памет разказва за обреден ритуал за сполучлива женитба на девойка в семейството. Преди изгрев слънце момата трябва да пресее брашното за питката през наопаки обърнато сито. По време на пресяването присъства възрастна жена, с която момата води обреден диалог, с наричане за успешно задомяване на момичето.

В народните вярвания Св. Сава е брат на св. Варвара и св. Никола. Той е по-добрият от двамата, винаги върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двамата подготвят празника на св. Никола, затова се казва: "Варвара вари, Сава пече (меси), Никола гости гощава". Практически в обредно отношение празникът повтаря този на Варвара. Народните традиции на този ден са свързани с предпазване от болести и едновременно с това за плодородие и закрила на плодовитостта. Ритуалите на празника могат да се определят като подготовка за следващия стопански и социален цикъл, за здраве и благополучие, за закрила от злите сили.

На 5 декември имен ден празнуват всички, които носят името: Сава, Савка, Светослав, Светослава, Славчо, Слави, Съби, Славян, Славяна.

Пожелаваме на имениците днес, много здраве, щастие и благополучие!

фотография: България от началото на XX век. Сцена от селския живот Автор: неизвестен. Архив на Британската библиотека

24 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page