top of page

Аленият (червен) фустан – типична и най-популярна в Разлог носия

През първите десетилетия на ХХ век в почти всички райони саята се повлиява от навлизането на новото облекло. Най-напред се променя кройката на дрехата – без централен разрез, с горна вталена част и долна надиплена от кръста надолу пола, която се доближава до роклята. Така възниква облеклото, познато под названието фустан, а предпочитани за него са ярките цветове. Новата дреха продължава да изпълнява ролята на саята и се носи с риза отдолу и престилка отгоре.

Аленият (червен) фустан – типична и най-популярна в Разлог носия
Аленият (червен) фустан – типична и най-популярна в Разлог носия

Аленият (червеният) фустан е типична и най-популярна в Разлог носия. Появява се най-рано в града Мехомия и в селища от градски тип от Разложко още в края на XIX и началото на XX век. Известен е още и като Якорудски, защото го проносват най-напред техните моми – първи „модаджийки“. Фустанът с кройка на рокля, препасан с „аления прескутник“, се възприема като най-първо навлизане на преходното градско облекло в района. Отличава се с ярък червен цвят, вталена горна част с изрязана квадратна пазва с богата кадифена, ширитена и ръчно правена сърмена украса. За нея е пришита долна част от ситно плисирана пола с обръчи от черно кадифе или сатен.

Аленият (червен) фустан – типична и най-популярна в Разлог носия

Отдолу е облечена риза (кошуля) със запески ,,пльочи“, която може да е с чиста за делник или с богато украсена пазва за празниците. Ризите са украсени със „запески“ (плочи, карамфилчета, лалета и др.), пазвен отвор и поли. Пазвеният отвор е богато украсен със сърма на няколко реда, която се редува с черен гайтан. Дантелата на маншетите е ръчно плетена, обрамчена с червен конец при млади моми и невести. С времето ризата се скъсява и не се вижда под фустана. Това води до намаляване и на украсата по полите. Декорирането остава в горната част, която понякога наричат ризица.

Аленият (червен) фустан – типична и най-популярна в Разлог носия

На кръста се опасва ален прескутник (престилка) с аспри. Популярна в Разложко и разпространена и в съседните райони сред момите и младите невести е тази едноплата престилка с червен фон и мрежа от ромбоични фигурки, които първоначално са оформени от цветни прежди, а впоследствие от „аспри“, „флутурки“ (пайети). Заради десена я наричат: „прескутник на ракли“ или „чаши“, „склупени уста“ (по техниката на изпълнение). Запасването ѝ на кръста става с тъканите на стан без бърдо „лашници“, изпъстрени с дребни геометрични орнаменти: „очета“, „булчета“, „кръкулици“.