top of page

Преселническа носия на българи – преселници от селата Баница, Каракьой, Горно Броди, Серско

Hосията е наречена клашник, дошла е в Разложко от българите – преселници от селата Баница, Каракьой, Горно Броди, Серско (дн. Гърция), в периода около 1920 година.

Преселническа носия – клашник
Преселническа носия – клашник

Състои се от дълга риза (кошуля), която в миналото е достигала до глезена на жената. Платното за кошулята се тъче с ширина около 35 см – лито от ръчно изпреден памук за основа и вътък на хоризонтален стан. Кошулята е с плътна бродерия с геометрични орнаменти по полите. Преобладава червеният цвят, а като допълнителни цветове се използват синьо, жълто, кафяво, зелено. В краищата на ръкавите също има бродерия, която е подобна на шевица. Везбата е с дебели памучни конци – т. нар. контурен пълнеж бод. Същата орнаментика някога се е изпълнявала на стан.

Преселническа носия – клашник

При широко отворена пазва на горната дреха се стига до появата на нагръдник. Той се прави от памучно или кадифено парче плат, което се окачва с връв на врата.

Горната дреха се нарича клашник, който е изработен от шаяк. Най-често той е без ръкави, със силно стърчащи клинове и орнаментика от разноцветни гайтани по раменната извивка, подмишниците и долния край на пазвата. Гайтаните са в седем цвята, подредени красиво един до друг. Отдолу на полите се пришива „пала“ – ивица от кадифено парче с черен гайтан.

Преселническа носия – клашник
Преселническа носия – клашник

При студено време клашникът става горна дреха и се допълва от ръкави, изработени от кадифе и завършващи с фина дантела. Ръкавите са свързани с връзки или тънко парче плат, които се прехвърлят над раменете.

Клашникът се препасва с пояс – черен, на ивици: кафяви, зелени, жълти. Той пристяга дрехата, но придържа и подгънатите краища на връхната аба от тъмен (черен или син) шаяк. Под престилката се слага цветна правоъгълна кърпа, обточена с много фин фуркет, завършващ с аспри. Опасва се тясна тъкана престилка в преобладаващо червен цвят.