top of page

Архангел Михаил - душовадникът


Събор на св. Архангел Михаил и безплътните сили. Българска икона от XIV век (1344-1364 г.) от Бачковския манастир. Днес в Националната галерия в София.
Събор на св. Архангел Михаил и безплътните сили. Българска икона от XIV век (1344-1364 г.) от Бачковския манастир. Днес в Националната галерия в София.

Както вече споменахме в предходните статии, поехме инициативата да разказваме как хората в миналото са празнували различни празници и какви обреди са спазвали във връзка с тях. И както знаете, на днешния ден, 8 ноември, се чества празникът на арх. Михаил - главният повелител на смъртта. За разлика обаче от представата за смъртта, изобразена по иконите, по които тя е като страшна фигура с коса в ръката, която зловещо вади душите на хората, образът на арх. Михаил създава малко по-различен образ на смъртта - че не лош дух вади душата, а добър ангел. И в народните представи именно фигурата на арх. Михаил е добрият ангел, представен като млад и хубав момък. Това е поредното потвърждение на народните представи, че смъртта не е нещо грозно, а просто преход между два живота.


За хората в миналото този празник е бил вторият по значимост след Димитровден. И денят се почитал не само от старите, които се молели за лека смърт, а от всички. Във връзка с честванията на този празник, в старите източници се намира информация, че по-заможните хора в селото колели овен, който отглеждали още от лятото, специално за този празник, а по-бедните, купували овче месо. От месото във всяка къща се приготвял курбан. Стопанките замесвали и пити. А след като свещеникът мине през всяка къща да прекади яденето, то се разнасяло на роднини и съседи. С останалото от храната, се гощавали всички в къщата. А в някои краища на страната на този ден правили помен за умрелите роднини - раздавали жито и питки.


Този празник се отбелязвал и от тези, които носели имената: Ангел, Рангел, Михаил, Гаврил, Миленко, Милева, Мишо, Рачо, Рако. Те подготвяли трапези в домовете си и посрещали близки и приятели.


Източници:

Т. Дяков - "Народният календар"

Д. Маринов - "Жива старина"


87 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentários


bottom of page