• Anelia Krumova

Гаданията, които се правели на Еньовден – индивидуални и колективни гадания за женитба

Много и различни били гаданията на Еньовден, свързани с омъжване на девойките. Гадаели са за това предстои ли момата скоро да се омъжи, кой ще бъде съпругът, откъде ще дойде, дали ще е богат, или беден, каква ще бъде професията му и т.н.


Еньова буля с булчинска украса на главата, с. Голямо Крушево, Ямболско
Еньова буля в с. Голямо Крушево

ИНДИВИДУАЛНИ ГАДАНИЯ ЗА ЖЕНИТБА


Утре е, Радо, Еньовден,

Еньовден, света неделя,

китка се сторва за обич,

да турим китка смесена

в едно бяло харкумче

под бяла й червена гюлчина.

Ако са, Радо, вземеме,

китките да са увият;

ако се, Радо, не вземем,

китките да си увехнат.


В Добруджа и Хасковско всяка мома отрязвала три цвята от магарешки бодил, като наричала единия на себе си, а другите два на двама момци:„Който ми й късмет, той да са разцъйни, тоз вечер да доди въз мене“.Цветовете оставяла през нощта на покрива. Вярвало се, че момата ще се омъжи за този момък, чийто цвят е израснал сутринта. А в Ново село, Пловдивско, срещу празника, момите откъсвали две стръкчета еньовче, наричали едното за себе си, а другото – за момък, и ги оставяли през нощта в съд с вода навън. Ако на другия ден и двете са разцъфнали, се вярвало, че двамата ще се вземат. Ако е разцъфнало само едното, това означавало, че той не я иска.


Една от популярните основи на гаданията в миналото са били вещите сънища, които хората се стараели да предизвикат с определени ритуални действия и по-точно – със