top of page
  • Tedy Mileva

ПРАЗНИЧНА СУКМАНЕНА НОСИЯ ОТ СЕЛО СТАРО СТЕФАНОВО, ЛОВЕШКО


 ПРАЗНИЧНА СУКМАНЕНА НОСИЯ ОТ СЕЛО СТАРО СТЕФАНОВО, ЛОВЕШКО

Началото на ХІХ век. Носията е от колекцията на Таня Кировска-Граматикова, ценител и изследовател на традиционните костюми от Северна България! Носията облече красивото момиче Деница Кировска. Носията, носена от млади и на средна възраст жени, се състои от дълга риза, сукман, елек, престилка, колан с пафти, чорапи и забрадка. Ризата е туникообразна с везбена украса по ръкавите, пазвата и полите. В долната част на ръкавите са везани едри растителни мотиви, а по дължината от двете страни – ситни геометрични мотиви. Сукманът е от черен вълнен плат, като пазвата, ръкавите и полите са обточени от сини и черни гайтани. Над сукмана се облича къс елек от кафеникава на цвят коприна. Престилката е вълнена с кафяви и сини линии. Върху елека се носи тъкан вълнен колан с пафти. Забрадката е кафява и се завързва отгоре на главата на „перо“ или „чушка“.

Повече за красивата Дени можете да научите от нейната визитка: "Аз съм Деница от град Койнаре. Кръстена съм на дядо ми. Деница е име, което произлиза от народния фолклор и означава „родена по зазоряване“. В миналото по-популярната версия на името била Денница, тъй като по този начин е наричана планетата Венера – първата звезда на небесния хоризонт при изгрев и залез слънце.

 ПРАЗНИЧНА СУКМАНЕНА НОСИЯ ОТ СЕЛО СТАРО СТЕФАНОВО, ЛОВЕШКО

За себе си мога да кажа, че съм труден човек, но добър човек. Занимавам се с маникюр. Вълнувам се от много неща. Отраснала съм в семейство, в което уважаваме народните традициите. На една Бъдни вечер всички бяхме облечени в народни носии, дойдоха и коледари. Беше различно и наистина много приятно. Усещането, когато чуеш народна песен или видиш няколко стройни и млади момичета и момчета да играят хора с прекрасни народни носии, които съхраняват всичко българско в себе си, е неописуемо. Чувството да облечеш носия на повече от 100 години не може да бъде описано, защото когато се вгледаш в нея и помислиш колко време и усилия са вложени в нея за всеки детайл, бод, мънисто. Ти просто седиш безмълвен и се радваш, че имаш възможност да се докоснеш до нещо толкова красиво. Бих облякла носия отново и при всяка една възможност. Какво е България за мен? Невероятна красота - това е България!"

Фотограф: Петър Петров ФОНДАЦИЯ „ЖИВИТЕ БЪЛГАРСКИТЕ КОРЕНИ“ благодари на фирма Олком ЕООД, както и на дигитална агенция БОГАРА ООД, за подкрепата в издаването на този календар!
Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page