top of page
Снимка на автораAnelia Krumova

Света Анастасия


Иконата на Света Анастасия Фармаколитрия,днес изложена за поклонение в бургаския храм "Успение Богородично"
Иконата на Света Анастасия Фармаколитрия, днес изложена за поклонение в бургаския храм "Успение Богородично"

На днешната дата - 22-ри декември, почитаме Св. великомъченица Анастасия Узорешителница - римска християнска светица, живяла през 3-ти век. В народните представи светицата е христиниазираният образ на смъртта.


И не е никак случаен фактът, че само няколко дни преди Рождество Христово, е поместен образът на смъртта. Това е просто потвърждение на представата, че “когато жена ражда, е с единия крак в гроба”.


Смятало се, че от този ден започнали болките на Богородица и си боядисала дрехите в черно, затова в някой места наричали светицата св. Чьорна, а празника - Черноризье.


Всъщност, св. Анастасия е едновременно и смъртта, и закрилница от смъртта. И в тази връзка, обредните практики, свързани с деня на светицата, целят омилостивяване на смъртта, и в същото време изразяват почит към св. Анастасия.


За да е защитен домът от болести и смърт, на този ден жените не трябвало да хващат никаква работа. Месели се питки, намазани с мед и раздавали в махалата за здраве и за помен на умрелите.


Смятало се, че св. Анастасия се е опитвала да помага на страдащите – носела е храна и дрехи на затворниците, на просяците е давала хляб, лекувала е болестите на болните, превързвала е кървящите рани на ранените. И във връзка с това, тя е сочена като покровителка на аптекари и лекари.


Източници:

Дяков, Т. (1993). “Народният календар (празници и вярвания на българите)”. София: Издателство “Анубис”



84 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentarios


bottom of page