top of page
Tedy Mileva

Св. Анна - закрилница на брака, семейството и майчинството

Днес православната църква отбелязва деня на Света Анна - покровителка на брака, семейството, девойките, бременните жени и на вдовиците. Анна е латинска форма на староеврейското Hannah, което означава благоразположение, милост.


Благовещение на св. Анна. Мозайка от църквата "Иисус Христос Спасител в Хора" (Кахрие Джами) в Истанбул
Благовещение на св. Анна. Мозайка от църквата "Иисус Христос Спасител в Хора" (Кахрие Джами) в Истанбул

Хората в миналото вярвали, че в нощта срещу този празник, магьосниците имат свръх сили и могат да примамят чуждото плодородие и че чрез различни заклинания и прокоби могат да причинят раздяла, болест или дори смърт. Според поверията, на този ден черните магии били най-силни и най-много “хващали”. И за да омилостивят магьосниците и да се предпазят от всякакви проклятия, хората строго спазвали определени забрани. Жените не трябвало да хващат никаква работа през целия ден. Не трябвало да пипат вълна - за да са здрави децата и добитъка през цялата година. А мъжете не трябвало да излизат от селата, защото според легендите, на този ден по поляните имало самодивски хора и ако мъжът отиде при самодивите, ще бъде отвлечен.


За да спрат злите сили, се извършвали и специфични за този ден обредни действия. Мъжете изсипвали пред вратата на къщата една купчина тор и я запалвали, като вярвали, че тя ще прогони злите сили. За да запазят млякото на животните пък, жените мажели виметата им с въглен, маз и чесън. Съществувала опасност, магии да примамят птиците и те да избягат от дома, затова цял ден ги държали затворени.


Различни гадания се правили на празника. Гадаело се по това дали пръв в къщата ще влезе мъж или жена. Ако е мъж - годината щяла да даде мъжки животни на стопаните, а ако е жена - женски. Момите пък засаждали пшеница в гърне и потапяли черешови и ябълкови клонки във вода. По това дали пшеницата ще покълне и дали черешовите клонки ще се разлистят гадаели дали през следващата година на девойката ѝ предстои венчавка.


Празникът е бил и все още е особено специален за всички, носещи имената Ана, Анна, Анита, Анета, Анелия и други производни.


31 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentarios


bottom of page